Witam, usterka jak w temacie, Filtr wymieniałem w autoryzowanym serwisie mazdy. Zaraz po odebraniu auta sprawdziłem wszystko, czy nie pali się jakaś kontrolka, czy działa ustawianie świateł no i sterowanie szybami, działa tylko w drzwiach natomiast po tej wymianie po stronie kierowcy sterowanie już nie działa.
Zareklamowałem usterkę do osoby, której przekazywałem auto stwierdziła "że żadna normalna osoba nie sprawdza szyb po wymianie Filtra i jest to moje celowe działanie" , sterowanie szybami od strony kierowcy przed wymianą filtra jeszcze działało. Z racji że kierownik serwisu skończył już pracę, zabrałem auto do siebie. Czy jest możliwość że mi czegoś nie podłączyli, jakiegoś sterownika lub bezpiecznika?
Po wymianie filtra kabinowego nie działają szyby
Strona 1 z 1
Poszukaj o programowaniu szyb w M3 zajmie Ci to 10 sekund i bedziesz wszystko miał jak dawniej. Widocznie ASO odłączyło Ci akumulator na chwile i sie zresetował szyby.
Dziwne że takie ASO nie może powiedzieć otwórz z zamknij każdą szybę z osobna...
Ale najchętniej to by Ci na pewno wymienili całe sterownie w drzwiach.
Dziwne że takie ASO nie może powiedzieć otwórz z zamknij każdą szybę z osobna...

Ale najchętniej to by Ci na pewno wymienili całe sterownie w drzwiach.
Żenada że tego nie wiedzieli na tym śmiesznym quasi-serwisie... Powiedz które to ASO to zaraz im tutaj zrobimy odpowiednią reklamę 
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Ok udało mi się je zaprogramować, działa jak przed wymianą. Czy po odłączeniu akumulatora trzeba programować coś jeszcze?
Najlepsze, że osoba która chciała mi wcisną ten kit że to ja przyjechałem z szajsem argumentowała tym iż serwis regularnie jeździ na profesjonalne szkolenia Mazdy i jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby czegoś nie podłączyli. ASO Zielona Góra
!
Najlepsze, że osoba która chciała mi wcisną ten kit że to ja przyjechałem z szajsem argumentowała tym iż serwis regularnie jeździ na profesjonalne szkolenia Mazdy i jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby czegoś nie podłączyli. ASO Zielona Góra

- Od: 1 cze 2010, 12:55
kamilssj napisał(a): Czy po odłączeniu akumulatora trzeba programować coś jeszcze?
Radyjko i wszystko chyba.
Ja nie wiem skąd biorą specjalistów do ASO przynajmniej 20% forumowiczów ma temat mazdy ogarnięty 1000 razy lepiej niź Ci "fachowcy".
Tak offtop...
ASO Łódź
Siedzę i czekam juz z 15 minut na odbiór części zamówionej ponad 2 tygodnie wcześniej, a miała być po 3 dniach i ja niby miałem w to uwierzyć

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Żebym miał wtedy ze dwa śrubokręty to bym im przed ASO pokazał jak można to naprawić bo zapewne wyhaczył się silniczek z prowadnicy bo miałem tak samo po wymianie głośników i gdzieś na forum też czytałem o takim samym przypadku.
Żebym miał wtedy ze dwa śrubokręty to bym im przed ASO pokazał jak można to naprawić bo zapewne wyhaczył się silniczek z prowadnicy bo miałem tak samo po wymianie głośników i gdzieś na forum też czytałem o takim samym przypadku.
Mam podobny problem z szyba w drzwiach [jakich?] lewych. Tylko ze u mnie to być może cos innego bo nie działaniu szyby towarzyszy brak podświetlenia przełącznika (czerwone podświetlenie włącznika pracy szyby góra duł) Czyżby mam spalony silniczek? Czy tylko brak zasilania w tych drzwiach? Druga tylna szuba pracuje bardzo ciężko. Czy ktos próbował smarować prowadnice, lub cos innego w napędzie? Szyba przestała działać po dużym deszczu...
Szukam manuala do demontażu poszycia drzwi...
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Właśnie miałem pisać od razu jak zobaczyłem posta, że trzeba zaprogramować szyby od nowa bo na pewno odłączyli akumulator!! Ale przeczytałem i widzę, że dokładnie to pomogło ;–) Ale śmiech na sali że użytkownicy wiedzą o tym i takimi radami służą a Autoryzowana Stacja Obsługi w Zielonej Górze nie ma o tym pojęcia.... a to dobre jest ;-P
- Od: 4 cze 2008, 07:17
- Auto: mazda3 1,6 benzyna hb (2005) + mazda3 1,6 benzyna hb (2010)
Taka ciekawostka. Montowałem ostatnio dodatkowe głosniki wysokotonowe w drzwiach. Musiałem odłaczyć kable sterowania z drzwi kierowcy i pasażera bo tapicerka wisząca na kablach cały czas przeszkadzała. Kable odpiete były około 20 minut. Po złożeniu wszystkiego z powrotem okazało się, że nie mogę sterować szybą pasażera z drzwi kierowcy. Z tyłu działały . Wynika z tego, że nie tylko odłączenie zasilania ale również odbiornika powoduje rozprogramowanie sterowania szyb
.
Ciekawe jest również to że nie słyszałem żeby ktoś z posiadaczy MPS-ów miał akcje z programowaniem szyb.
U mnie np. podczas wymiany filtra kabinowego aku był odłączony pół dnia (bo nie śpieszyło mi się z poskładaniem wszystkiego po wymianie tak byłem wkur...y tą operacją hehe
)
Po podłączeniu aku oczywiście zgubiłem ustawienia radia ale szyby działały bez zarzutów.
U mnie np. podczas wymiany filtra kabinowego aku był odłączony pół dnia (bo nie śpieszyło mi się z poskładaniem wszystkiego po wymianie tak byłem wkur...y tą operacją hehe
Po podłączeniu aku oczywiście zgubiłem ustawienia radia ale szyby działały bez zarzutów.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
emilioestewez napisał(a):Ciekawe jest również to że nie słyszałem żeby ktoś z posiadaczy MPS-ów miał akcje z programowaniem szyb.
U mnie np. podczas wymiany filtra kabinowego aku był odłączony pół dnia (bo nie śpieszyło mi się z poskładaniem wszystkiego po wymianie tak byłem wkur...y tą operacją hehe)
u mnie się gubią ustawienia szyb, ale uruchomienie tego to minuta, no półtorej
Mam problem z tymi sztbami, jak reszta z Was wymieniłem filtr i szyby przestały działać. Co mam dokładnie zrobić.
A propo radia, radio działa i chyba nie ma kodu bo odłączyłem akumulator i działa ale w ks. serwisowej pokazane jest jak wbić kod?
A propo radia, radio działa i chyba nie ma kodu bo odłączyłem akumulator i działa ale w ks. serwisowej pokazane jest jak wbić kod?
- Od: 12 wrz 2010, 18:36
daniel 1.6cdti napisał(a):Mam problem z tymi sztbami, jak reszta z Was wymieniłem filtr i szyby przestały działać. Co mam dokładnie zrobić
przekręcić kluczyk w taką pozycję żeby działały
opuszczasz do końca i jeszcze krótką chwilę przytrzymujesz
podnosisz do końca i jeszcze chwilę przytrzymujesz
jeszcze raz opuszczasz do końca i przytrzymujesz aż cichutko pyknie przekaźnik
podnosisz do końca i chwilę przytrzymujesz (nie pamietam czy pyknie)
Strona 1 z 1