Po wymianie filtra kabinowego nie działają szyby

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kamilssj » 9 wrz 2010, 17:17

Witam, usterka jak w temacie, Filtr wymieniałem w autoryzowanym serwisie mazdy. Zaraz po odebraniu auta sprawdziłem wszystko, czy nie pali się jakaś kontrolka, czy działa ustawianie świateł no i sterowanie szybami, działa tylko w drzwiach natomiast po tej wymianie po stronie kierowcy sterowanie już nie działa.

Zareklamowałem usterkę do osoby, której przekazywałem auto stwierdziła "że żadna normalna osoba nie sprawdza szyb po wymianie Filtra i jest to moje celowe działanie" , sterowanie szybami od strony kierowcy przed wymianą filtra jeszcze działało. Z racji że kierownik serwisu skończył już pracę, zabrałem auto do siebie. Czy jest możliwość że mi czegoś nie podłączyli, jakiegoś sterownika lub bezpiecznika?
Początkujący

Od: 1 cze 2010, 12:55

Postprzez Luk@s » 9 wrz 2010, 17:25

Poszukaj o programowaniu szyb w M3 zajmie Ci to 10 sekund i bedziesz wszystko miał jak dawniej. Widocznie ASO odłączyło Ci akumulator na chwile i sie zresetował szyby.
Dziwne że takie ASO nie może powiedzieć otwórz z zamknij każdą szybę z osobna... <glupek2>
Ale najchętniej to by Ci na pewno wymienili całe sterownie w drzwiach.
ObrazekObrazekObrazek
[url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=103762]
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 00:25
Auto: M6->M3->RX8-> Santa Fe + RAV4 X

Postprzez emilioestewez » 9 wrz 2010, 17:38

Żenada że tego nie wiedzieli na tym śmiesznym quasi-serwisie... Powiedz które to ASO to zaraz im tutaj zrobimy odpowiednią reklamę :)
emilio
Forumowicz

Od: 18 maja 2009, 18:16
Auto: speed3 '08

Postprzez kamilssj » 9 wrz 2010, 18:01

Ok udało mi się je zaprogramować, działa jak przed wymianą. Czy po odłączeniu akumulatora trzeba programować coś jeszcze?

Najlepsze, że osoba która chciała mi wcisną ten kit że to ja przyjechałem z szajsem argumentowała tym iż serwis regularnie jeździ na profesjonalne szkolenia Mazdy i jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby czegoś nie podłączyli. ASO Zielona Góra !!!
Początkujący

Od: 1 cze 2010, 12:55

Postprzez Luk@s » 9 wrz 2010, 18:47

kamilssj napisał(a): Czy po odłączeniu akumulatora trzeba programować coś jeszcze?

Radyjko i wszystko chyba.
Ja nie wiem skąd biorą specjalistów do ASO przynajmniej 20% forumowiczów ma temat mazdy ogarnięty 1000 razy lepiej niź Ci "fachowcy".
Tak offtop...
ASO Łódź
Siedzę i czekam juz z 15 minut na odbiór części zamówionej ponad 2 tygodnie wcześniej, a miała być po 3 dniach i ja niby miałem w to uwierzyć <glupek2> . Za oknem leje że nie widać na 15m. Wbiega młoda (koło 20), mokra :] kobieta i mówi że nie może podnieść szyby w aucie, a opuściła całkowicie (Mazda 3 przed liftem). Mówią jej że trzeba chwile poczekać i wypełnić jakieś zgłoszenie usterki... mija z 10 minut (auto dalej moknie) przychodzi majster z serwisu, zabiera autko i... po 2,3 minutach już jest z powrotem! Efekt szyba ZAKLEJONA FOLIĄ <płacze> , aż zrobiłem fotkę ale nie najlepiej wyszła. Posłuchałem co tam mają jej do powiedzenia ... – diagnoza "spalony silniczek podnośnika szyb, spalone sterowanie szybami i lusterkami w drzwiach kierowcy oraz zamoknięta mata siedzenia" szok w oczach.(swoją droga ciekawe ile by wzięli za naprawę tego wszystkiego) Ciekawe też jak to zdiagnozowali przez góra 3 minuty, jak im nawet nie chciało się rozłożyć drzwi i ręcznie podnieść szyby... Cena za "naprawę" 50 zł. Ja bym nie zapłacił ani złotówki !
Żebym miał wtedy ze dwa śrubokręty to bym im przed ASO pokazał jak można to naprawić bo zapewne wyhaczył się silniczek z prowadnicy bo miałem tak samo po wymianie głośników i gdzieś na forum też czytałem o takim samym przypadku.
ObrazekObrazekObrazek
[url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=103762]
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 00:25
Auto: M6->M3->RX8-> Santa Fe + RAV4 X

Postprzez mazz777 » 10 wrz 2010, 00:27

Żebym miał wtedy ze dwa śrubokręty to bym im przed ASO pokazał jak można to naprawić bo zapewne wyhaczył się silniczek z prowadnicy bo miałem tak samo po wymianie głośników i gdzieś na forum też czytałem o takim samym przypadku.

Mam podobny problem z szyba w drzwiach [jakich?] lewych. Tylko ze u mnie to być może cos innego bo nie działaniu szyby towarzyszy brak podświetlenia przełącznika (czerwone podświetlenie włącznika pracy szyby góra duł) Czyżby mam spalony silniczek? Czy tylko brak zasilania w tych drzwiach? Druga tylna szuba pracuje bardzo ciężko. Czy ktos próbował smarować prowadnice, lub cos innego w napędzie? Szyba przestała działać po dużym deszczu...
Szukam manuala do demontażu poszycia drzwi...
Forumowicz

Od: 23 mar 2010, 02:47
Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4

Postprzez Seraf » 10 wrz 2010, 09:14

Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez dymins » 10 wrz 2010, 12:07

Właśnie miałem pisać od razu jak zobaczyłem posta, że trzeba zaprogramować szyby od nowa bo na pewno odłączyli akumulator!! Ale przeczytałem i widzę, że dokładnie to pomogło ;–) Ale śmiech na sali że użytkownicy wiedzą o tym i takimi radami służą a Autoryzowana Stacja Obsługi w Zielonej Górze nie ma o tym pojęcia.... a to dobre jest ;-P
Początkujący

Od: 4 cze 2008, 07:17
Auto: mazda3 1,6 benzyna hb (2005) + mazda3 1,6 benzyna hb (2010)

Postprzez RobertPi » 11 wrz 2010, 11:32

Taka ciekawostka. Montowałem ostatnio dodatkowe głosniki wysokotonowe w drzwiach. Musiałem odłaczyć kable sterowania z drzwi kierowcy i pasażera bo tapicerka wisząca na kablach cały czas przeszkadzała. Kable odpiete były około 20 minut. Po złożeniu wszystkiego z powrotem okazało się, że nie mogę sterować szybą pasażera z drzwi kierowcy. Z tyłu działały . Wynika z tego, że nie tylko odłączenie zasilania ale również odbiornika powoduje rozprogramowanie sterowania szyb :( .
RP
Mazda3BM1.5
Obrazek
Baleno
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 21:12
Auto: M3BM1,5b 2013SkyMotion
były
Hi10 1,2b 2009-140kkm
M3BK1,6b 2006-256kkm
323BH1,5b 1998-135kkm
323BF1,3b 1989-189kkm
616 1,6b 1975-280kkm

Postprzez emilioestewez » 11 wrz 2010, 13:01

Ciekawe jest również to że nie słyszałem żeby ktoś z posiadaczy MPS-ów miał akcje z programowaniem szyb.
U mnie np. podczas wymiany filtra kabinowego aku był odłączony pół dnia (bo nie śpieszyło mi się z poskładaniem wszystkiego po wymianie tak byłem wkur...y tą operacją hehe :) )
Po podłączeniu aku oczywiście zgubiłem ustawienia radia ale szyby działały bez zarzutów.
emilio
Forumowicz

Od: 18 maja 2009, 18:16
Auto: speed3 '08

Postprzez DISItune » 17 wrz 2010, 09:18

emilioestewez napisał(a):Ciekawe jest również to że nie słyszałem żeby ktoś z posiadaczy MPS-ów miał akcje z programowaniem szyb.
U mnie np. podczas wymiany filtra kabinowego aku był odłączony pół dnia (bo nie śpieszyło mi się z poskładaniem wszystkiego po wymianie tak byłem wkur...y tą operacją hehe :) )
Po podłączeniu aku oczywiście zgubiłem ustawienia radia ale szyby działały bez zarzutów.

u mnie się gubią ustawienia szyb, ale uruchomienie tego to minuta, no półtorej <oczko>
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune

Postprzez daniel 1.6cdti » 17 wrz 2010, 20:10

Mam problem z tymi sztbami, jak reszta z Was wymieniłem filtr i szyby przestały działać. Co mam dokładnie zrobić.
A propo radia, radio działa i chyba nie ma kodu bo odłączyłem akumulator i działa ale w ks. serwisowej pokazane jest jak wbić kod?
Początkujący

Od: 12 wrz 2010, 18:36

Postprzez DISItune » 17 wrz 2010, 20:42

daniel 1.6cdti napisał(a):Mam problem z tymi sztbami, jak reszta z Was wymieniłem filtr i szyby przestały działać. Co mam dokładnie zrobić

przekręcić kluczyk w taką pozycję żeby działały <oczko> i kolejno z każdą (oprócz kierowcy chyba) przy pomocy przycisku na tych drzwiach gdzie jest szyba którą opuszczasz:
opuszczasz do końca i jeszcze krótką chwilę przytrzymujesz
podnosisz do końca i jeszcze chwilę przytrzymujesz
jeszcze raz opuszczasz do końca i przytrzymujesz aż cichutko pyknie przekaźnik
podnosisz do końca i chwilę przytrzymujesz (nie pamietam czy pyknie)
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune

Postprzez daniel 1.6cdti » 18 wrz 2010, 21:27

Wielkie dzięki za pomoc szyby zadziałąły. <jupi>
Początkujący

Od: 12 wrz 2010, 18:36