Jak wymienić żarówki przednich reflektorów?
1, 2
Witam!
Szukałem na forum, ale nigdzie nie znalazłem porad dotyczących wymiany żarówek przednich reflektorów w Mazda 3 2.3L Sport. Jest kilka dotyczących Mazdy 6, ale rozkład poszczególnych elementów jest tam trochę inny niż w 3 i jest więcej miejsca by się dostać do reflektorów. Mam więc prośbę: jeżeli macie jakieś doświadczenia związane z tym tematem, to podzielcie się nimi. Ja przymierzam się do wymiany żarówek w mojej, jednak nie wiem jak dostać się do lewej lampy (tej od strony kierowcy).
Odkręciłem z wierzchu wszystkie śruby które widać, ale to nic nie daje. Próbowałem zdemontować tą „ramę” która blokuje dostęp do reflektorów, ale po odkręceniu śrub ją mocujących tych widocznych, z wierzchu, trzyma się jak zaklęta, więc musi być jeszcze sporo śrub mocujących ją od dołu lub środka.
Szukałem na forum, ale nigdzie nie znalazłem porad dotyczących wymiany żarówek przednich reflektorów w Mazda 3 2.3L Sport. Jest kilka dotyczących Mazdy 6, ale rozkład poszczególnych elementów jest tam trochę inny niż w 3 i jest więcej miejsca by się dostać do reflektorów. Mam więc prośbę: jeżeli macie jakieś doświadczenia związane z tym tematem, to podzielcie się nimi. Ja przymierzam się do wymiany żarówek w mojej, jednak nie wiem jak dostać się do lewej lampy (tej od strony kierowcy).
Odkręciłem z wierzchu wszystkie śruby które widać, ale to nic nie daje. Próbowałem zdemontować tą „ramę” która blokuje dostęp do reflektorów, ale po odkręceniu śrub ją mocujących tych widocznych, z wierzchu, trzyma się jak zaklęta, więc musi być jeszcze sporo śrub mocujących ją od dołu lub środka.
- Od: 21 paź 2008, 14:01
- Auto: Mazda 3 2.3L SPORT
Witam!
I po wymianie żarówek, mam teraz piękne białe światełka mijania, oraz Blue Visio drogowe i postojowe. Podzielę się paroma spostrzeżeniami z tej operacji.
Nie było tak źle, trochę mało miejsca ale się udało. Jedynie namęczyłem się trochę przy zapinaniu zapinek mocujących żarówki w lampach mijania. Przydaje się długi i szeroki płaski śrubokręt i lusterko, chociaż bez lusterka też widać zaczepy, za które należy zaczepić mocowania żarówek. Drugą najtrudniejszą operacją przy wymianie żarówek jest wyjęcie żarówek od migaczy, bo są w samych narożnikach, a ja mam dosyć duże dłonie. Warto poprosić kogoś o drobnych dłoniach o pomoc (np. jakąś Panią), chociaż samemu też się je wyjmie.
Dziękuje wszystkim za pomoc i porady.
I po wymianie żarówek, mam teraz piękne białe światełka mijania, oraz Blue Visio drogowe i postojowe. Podzielę się paroma spostrzeżeniami z tej operacji.
Nie było tak źle, trochę mało miejsca ale się udało. Jedynie namęczyłem się trochę przy zapinaniu zapinek mocujących żarówki w lampach mijania. Przydaje się długi i szeroki płaski śrubokręt i lusterko, chociaż bez lusterka też widać zaczepy, za które należy zaczepić mocowania żarówek. Drugą najtrudniejszą operacją przy wymianie żarówek jest wyjęcie żarówek od migaczy, bo są w samych narożnikach, a ja mam dosyć duże dłonie. Warto poprosić kogoś o drobnych dłoniach o pomoc (np. jakąś Panią), chociaż samemu też się je wyjmie.
Dziękuje wszystkim za pomoc i porady.
- Chodzi Ci o światła przeciwmgielne, bo tam są H11. Tak wymieniłem. Żarówki są dostępne na allegro, a zmienia się je odkręcając trzy śruby pod autem (pod zderzakiem), które mocują klapkę. Po odjęciu tej klapki jest piękne dojście do przeciwmgielnych. Klapki są umieszczone pod obydwoma halogenami przeciwmgielnymi, równolegle do nich.
Odgrzeję trochę kotleta bo albo jestem ułomny albo nie znam sposobu. Chce wymienić żarówkę światła postojowego w M3 z silnikiem LF. Da się to zrobić bez odkręcania zderzaka? Dojście jest tragiczne a instrukcja na ten temat milczy. Jeśli ktoś może pomóc to chciałbym poznać sposób na obie strony lewą i prawą.
Jutro sprawdze jak to jest umnie, niedawno wymienialem zarowki drogowe i bylo malo miejsca.... ale udalo sie
prawdopodobnie mamy takie same lampy... silnik w tym przypadku raczej nie jest istotny......
prawdopodobnie mamy takie same lampy... silnik w tym przypadku raczej nie jest istotny......
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Mam xenon wiec interesują mnie tylko postojówki. Śledząc instrukcję silnik ma znaczenie, jest inna zabudowa w okolicach świateł. Może też wymienię na Philips BV ale na miłość boską nie umiem nawet poradzić sobie z wyciągnięciem kostki z żarówką. 

Dlaczego tylko postojówki długie i kierunki ?
W M3 2.0L top trzeba zdjąć zderzak żeby wymienić palniki xenonowe.
postojówki zmienia sie bez zdjecia zderzka , najlepiej szczypcami złapać wtyczke i przekręcic całość.
W M3 2.0L top trzeba zdjąć zderzak żeby wymienić palniki xenonowe.
postojówki zmienia sie bez zdjecia zderzka , najlepiej szczypcami złapać wtyczke i przekręcic całość.
Ostatnio edytowano 14 sie 2010, 02:20 przez marcin255, łącznie edytowano 1 raz
Seraf napisał(a): Może też wymienię na Philips BV ale na miłość boską nie umiem nawet poradzić sobie z wyciągnięciem kostki z żarówką.
Miałem ledowe i BV ale sie przepaliły i wróciłem do ori Japońskich – fabrycznych
Jak chcesz to ci wymienię, bo ja juz z postojówkami sie bawię od dawna...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
udało się teraz wiem jak to działa można ściągnąć samą kostkę a jak się przekręci to wychodzi żarówka. Nomen omen najadłem się strachu bo po operacji wymiany żarówki zaczęła się świecić kontrolka poduszki powietrznej ale raz jeszcze wymontowałem żarówkę i założyłem i jest git.
Też się muszę za to zabrać, więc odgrzeję temat. Rozumiem, że wystarczy złapać (szczypce dlatego, że jest tam z cholery mało miejsca) mocowanie postojówki i przekręcić? I całość, czyli kostka z żarówką wyjdzie z mocowania?
Cezar – jak się sprawdzały LEDy? Długo na nich jezdziłeś?
Zastanawiam się nad oryginałami, bo mając samochod od 2006 roku dopiero teraz mi wysiadła postojówka, a mówiąc szczerze nie marzę o wymienianiu żarówek pół roku.
Cezar – jak się sprawdzały LEDy? Długo na nich jezdziłeś?
Zastanawiam się nad oryginałami, bo mając samochod od 2006 roku dopiero teraz mi wysiadła postojówka, a mówiąc szczerze nie marzę o wymienianiu żarówek pół roku.
Szczypcami? Rączką panie rączką....
chyba ze masz wielkie łapy 
Ledy juz miałem 2 pary. Pierwsza przetrwała prawie pół roku, druga jakies 3-4 miesiace. Wkurzyłem sie i kupiłem żarówki (myślałem ze beda trwalsze) Philips BV białe światełko takie w sam raz do xenonów, kolejny ZONK, pół roku i jedna z nich padła, Załamany wymieniłem na fabryczne
jak ktos ma namiar na jakieś inne DOBRE żarówki lub LEDy niech mi da znać
jeszcze raz zaryzykuje.... 
Poza tym panowie , obszerniejszy temat jest juz u nas tutaj: viewtopic.php?f=114&t=84079
Temat o żarówkach znajdziecie tutaj: viewtopic.php?p=1616408#p1616408
Ledy juz miałem 2 pary. Pierwsza przetrwała prawie pół roku, druga jakies 3-4 miesiace. Wkurzyłem sie i kupiłem żarówki (myślałem ze beda trwalsze) Philips BV białe światełko takie w sam raz do xenonów, kolejny ZONK, pół roku i jedna z nich padła, Załamany wymieniłem na fabryczne
jak ktos ma namiar na jakieś inne DOBRE żarówki lub LEDy niech mi da znać
Poza tym panowie , obszerniejszy temat jest juz u nas tutaj: viewtopic.php?f=114&t=84079
Temat o żarówkach znajdziecie tutaj: viewtopic.php?p=1616408#p1616408
rączką to chyba za 1 razem nie pójdzie, zdaje się, że się trochę zapiekly... dzięki za info, ja z racji nie posiadania ksenonów nie będę wydziwiał i kupię normalne.
Czy ktoś wymieniał żarówkę od kierunkowskazu (w reflektorze) od strony kierowcy? Mi wygląda na to, że aby się do niej dostać należałoby odkręcić "pudełko z bezpiecznikami". A może jest łatwiejszy sposób?
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
1, 2