Nieprzyjemny zapach z klimatyzacji
Witam,
Po zakupie pięciolatki nie mogę znieść nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji przez pierwsze parę sekund działania.
Robiłem już wszystko, byłem na odgrzybianiu, kupowałem spraye i ciągle zapach pozostaje.
Ponoć należy w takim wypadku wyczyścić parowalnik, wie ktoś gdzie on się znajduje, albo może ktoś polecić jakiś dobry serwis w Warszawie?
Po zakupie pięciolatki nie mogę znieść nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji przez pierwsze parę sekund działania.
Robiłem już wszystko, byłem na odgrzybianiu, kupowałem spraye i ciągle zapach pozostaje.
Ponoć należy w takim wypadku wyczyścić parowalnik, wie ktoś gdzie on się znajduje, albo może ktoś polecić jakiś dobry serwis w Warszawie?
- Od: 29 lip 2010, 16:44
ajak stosowałeś te spraye ? pianki ? wtryskiwałeś je do kratek wentylacyjnych?
bo jesli tak to nic dziwnego ze nic nie dalo
piankę dobrze jest nanieść na parownik – czyli element odpowiedzialny za wymianę ciepła. Najlepiej jest z poziomu gruntu lub kanału odnaleźć przewód którym wylatują skropliny z parownika. Tam wsunąć sondę od odgrzybiacza i wpuścić piane. Tylko cos takiego ma szanse zabicia życia na parowniku – życia które śmierdzi
bo jesli tak to nic dziwnego ze nic nie dalo
piankę dobrze jest nanieść na parownik – czyli element odpowiedzialny za wymianę ciepła. Najlepiej jest z poziomu gruntu lub kanału odnaleźć przewód którym wylatują skropliny z parownika. Tam wsunąć sondę od odgrzybiacza i wpuścić piane. Tylko cos takiego ma szanse zabicia życia na parowniku – życia które śmierdzi
w mojej M3 rowniez chcialem odgrzybic klime, szukalem gdzie wylatuje woda z parownika siedzialem pod autem jakis czas i nic odstawilem na parkingu na wlaczonej klimie i pijawila sie woda musialem troche rozpruc mate termiczna przy rurze wydechowej i znalazlem skad leci ale nie moglem wcisnac tam przewodu... po czym juz w srodku od strony pasazera mniej wiecej tam gdzie jest filtr kabinowy zdjolem zaslepke i w ten sposob dostalem sie do gumowego przewodu odprowadzajacego wode wsunolem spsikalem na chwile pomoglo i znowu jest lekki nieprzyjemny zapach i musze wymienic filtr kabinowy i powtorzyc operacje... 
byla primerka teraz jest trojeczka :)
- Od: 6 lis 2009, 18:10
- Auto: MAZDA 3 1.6 KAT 105KM 2004
juz ZS.......
U mnie rurka odprowadzajaca wodę jest na grodzi miedzy kabiną a silnikiem
A czy ten zapach przypomina chlor lub ACE?
ja mam cos takiego po zatrzymaniu auta.
Znajomy mechanik twierdzi ze taki zapach powoduja spaliny
Macie podobne objawy...?
Odgrzybianie w servisie forda koszt 180zl z wymianą/uzupelnieniem srodka
Warto?
ja mam cos takiego po zatrzymaniu auta.
Znajomy mechanik twierdzi ze taki zapach powoduja spaliny
Macie podobne objawy...?
Odgrzybianie w servisie forda koszt 180zl z wymianą/uzupelnieniem srodka
Warto?
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Mam u siebie sporadycznie taki syntetyczny smrodek (nic organicznego) zaraz po uruchomieniu auta. Masz diesla, a ja benzynę, a zapach prawdopodobnie ten sam, więc to nie paliwo. Może małe nieszczelności w układzie klimy?
- Od: 2 lut 2009, 16:06
- Auto: Mazda 3 BK (2008) 1.6 benz. hatch
No u mnie też jakby chlorem leci.
Byłem na odgrzybianiu. Koleś wymienił też filtr kabinowy i dwuktornie czyścił klimę (parownik też, nie przez kratki wentylacyjne). Dwukrotnie bo za 1-szym razem nic nie dało jego czyśzczenie i prosiłem go żeby to zrobił ponownie.
Mam jednak wrażenie, że to nie klima, bo u mnie raczej śmierdzi jak ją wyłączę i jest nawiew normalnego powietrza lub zaraz po tym jak załączę klimę (po kilkunastu sekundach od włączenia klimy zapach zanika).
Nie mam za bardzo pomysłu co i czym czyścić.
Byłem na odgrzybianiu. Koleś wymienił też filtr kabinowy i dwuktornie czyścił klimę (parownik też, nie przez kratki wentylacyjne). Dwukrotnie bo za 1-szym razem nic nie dało jego czyśzczenie i prosiłem go żeby to zrobił ponownie.
Mam jednak wrażenie, że to nie klima, bo u mnie raczej śmierdzi jak ją wyłączę i jest nawiew normalnego powietrza lub zaraz po tym jak załączę klimę (po kilkunastu sekundach od włączenia klimy zapach zanika).
Nie mam za bardzo pomysłu co i czym czyścić.
- Od: 29 sie 2009, 17:12
- Auto: Mazda 3 BK 1,6 MZ-CD 2004
Wystarczy poszukać, nie raz już było opisywane gdzie się on znajduje.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Ozonowanie też już przerabiałem, pomogło na krótko. Teraz postanowiłem dobrać się bezpośrednio do parownika skąd zawdzięczamy te niemiłe zapachy spod pachy. Ten preparat stosowany jest właśnie w serwisach zajmujących się odgrzybianiem klimy.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !