maksymalna prędkosc i ogranicznik prędkości w M3
Tasos.
Po co ci w takim razie 2 litrowy silnik w mazdzie? przecież 150-160 to 1,6 bez problemu uciągnie.
Ja debilem nie jestem, ale na autostradzie czasami jezdze z wkiekszymi predkościami. Po to wlasnie kupilem 150 a nie 100 konny model.
Po co ci w takim razie 2 litrowy silnik w mazdzie? przecież 150-160 to 1,6 bez problemu uciągnie.
Ja debilem nie jestem, ale na autostradzie czasami jezdze z wkiekszymi predkościami. Po to wlasnie kupilem 150 a nie 100 konny model.
Nowy zoom zoom,stare uczucia 
- Od: 27 lut 2005, 12:11
- Auto: Mazda 3 sport 2.0
Tez nie rozumiem takich stwierdzen. 150-160 1,4 tez da rade
Pali mniej wiec czemu nie?
A gdyby predkosci powyzej 160 byly dla debili to auta taki wlasnie ogranicznik by mialy;]
A gdyby predkosci powyzej 160 byly dla debili to auta taki wlasnie ogranicznik by mialy;]
A czy przypadkiem ograniczeniom Vmax nie podlega skrzynia automatyczna? Przecież 2 litrowe silniki z manualną skrzynią oraz MPS z manualem lub 6 stopniowym AT nie mają ograniczeń na 120mil/h. Ograniczenia tyczą się wersji 2,3 z automatyczną skrzynią biegów po to żeby nie zmieliła się skrzynia (?).
- Od: 20 maja 2009, 20:57
- Auto: Mazda 3 2.3 AT
Ja moim na A2 licznikowo wykręciłem 200km/h. Według GPS o ile mnie pamięć nie myli to było około 189km/h. Myślę, że do tych 205 licznikowo dałby radę ale niestety ktoś mi się na lewy pas wpakował.
- Od: 9 lip 2008, 14:20
- Auto: Mazda 3 1.6 diesel 2004r
spróbujcie pod pompować nieco kółka i spróbujcie raz jeszcze
(o zalaniu dobrego paliwka i wyrzuceniu osób z tylnej kanapy nie wspomnę)
(o zalaniu dobrego paliwka i wyrzuceniu osób z tylnej kanapy nie wspomnę)
Ostatnio edytowano 28 paź 2009, 14:26 przez CezaR83, łącznie edytowano 1 raz
Mniejsze opory toczenia... wiem ze komfort sie zmniejsza na twardszych oponach ale na autostradzie czy innej równej nawierzchni nie ma to znaczenia.
a efekt na liczniku – sami sprawdźcie.
Myślę, że moja M3 ma jeszcze rezerwy. W każdym razie na niemieckim forum ludzie chwalą się lepszymi wynikami. Właściwe ciśnienie to podstawa. Po zmianie opon samochód pali mi średnio 0,2l/100km mniej. Zakładam, że w starych gumach miałem za niskie ciśnienie. A propos szybkiej jazdy na A@. Dzisiaj wracając z pracy A2 zostałem niemal zepchnięty przez czarnego Nissana GTR. To jest dopiero kawał Japońca. Miał szczęście, że nie mam MPS'a 
- Od: 9 lip 2008, 14:20
- Auto: Mazda 3 1.6 diesel 2004r
Miałem to szczęście jadąc na targi poznańskie mieć kawał pustej autostrady (baaardzo rano było) i spokojnie 2x dobiłem do 250 km/h. Natomiast mój gps pokazał 247.
Chwilę wcześniej wyprzedziłem gościa na 2 kółkach co prawie leżał na swoim ścigaczu, było wtedy ok 200, potem on łyknął mnie i to był jego pierwszy i ostatni raz. Nie pytajcie jakie wyszło spalanie bo nie może mi to przejść przez gardło
Chwilę wcześniej wyprzedziłem gościa na 2 kółkach co prawie leżał na swoim ścigaczu, było wtedy ok 200, potem on łyknął mnie i to był jego pierwszy i ostatni raz. Nie pytajcie jakie wyszło spalanie bo nie może mi to przejść przez gardło
-
arturos69
arturos69 napisał(a):Miałem to szczęście jadąc na targi poznańskie mieć kawał pustej autostrady (baaardzo rano było) i spokojnie 2x dobiłem do 250 km/h
A bardzo głośno jest wtedy w środku ? Czy MPS jest jakoś lepiej wygłuszony ?
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
arturos69 napisał(a):Miałem to szczęście jadąc na targi poznańskie mieć kawał pustej autostrady (baaardzo rano było) i spokojnie 2x dobiłem do 250 km/h. Natomiast mój gps pokazał 247.
na GPS widziałem chyba max 248, ale jakoś nie miałem okazji jechać dłuższego odcinka odpowiednią autostradą

Chętnie bym odpowiedział w temacie wyciszenia , ale nie mam porównania. Nie jechałem 3 z innym motorem. Jechałem mazdą 6 2.3B ale bez turbiny to jest wyrażnie ciszej, ale to nie trafione porównanie.
Mogę tylko powiedzieć że powyżej 160 jest głośno, powyżej 200 nieprzyjemnie głosno, a powyżej 230 adrenalina mi zatkała uszy , więc już nie przeszkadzało:–)
Wywołany do tablicy w temacie spalania przyznaje... no cóż podróż Wawa-Poznań-Wawa średnio 160km/h- 15l/100km, a szaleństwo autostradowe: dużo ponad 200km/h- 24l/100km
Na co dzień po Wawie nie mogę zejść pon. 15, ale próbuję ;–) Pozdrawiam
Mogę tylko powiedzieć że powyżej 160 jest głośno, powyżej 200 nieprzyjemnie głosno, a powyżej 230 adrenalina mi zatkała uszy , więc już nie przeszkadzało:–)
Wywołany do tablicy w temacie spalania przyznaje... no cóż podróż Wawa-Poznań-Wawa średnio 160km/h- 15l/100km, a szaleństwo autostradowe: dużo ponad 200km/h- 24l/100km
-
arturos69
arturos69 napisał(a):Chętnie bym odpowiedział w temacie wyciszenia , ale nie mam porównania. Nie jechałem 3 z innym motorem. Jechałem mazdą 6 2.3B ale bez turbiny to jest wyrażnie ciszej, ale to nie trafione porównanie.
Chyba po lifcie M3 i M6 dostały nowe wyciszenia – szumią te sprzed lifta
Nowy zoom zoom,stare uczucia 
- Od: 27 lut 2005, 12:11
- Auto: Mazda 3 sport 2.0
Jimmy7772 napisał(a):zamknąłem licznik 230km/h

Witam
Wracając do tematu blokady w wersjach US-spec czy komuś udało się zdjąć to ograniczenie, czy jest to w ogóle możliwe ? W mojej 2.0 automat ciągnie dobrze do około 200km/h i potem odcina i
Wracając do tematu blokady w wersjach US-spec czy komuś udało się zdjąć to ograniczenie, czy jest to w ogóle możliwe ? W mojej 2.0 automat ciągnie dobrze do około 200km/h i potem odcina i
- Od: 11 lis 2009, 15:22
- Auto: była Mazda 3 2.0 16V 2007 tiptronic
jest Mercedes C SportCoupe 200 kompresor