Gaśnie w czasie jazdy
Podczas jazdy silnik nagle wyłącza się, zaświecaja się kontrolki. Zapalam ponownie i mogę jechać. Problem pojawia się średnio raz na 100km przy zmianie biegów-nie wiem czy to ma znaczenie, ostatnio z 4 na 5.
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
Na razie nie rozwiazałem, ostatnio zgasł podczas hamowania pulsacyjnego na śniegu. Znalazłem podobny problem na forum-tam powodem było zapowietrzenie przewodów paliwowych. Tylko u mnie sie nie dławi, nie przerywa tylko nagle wyłącza.
mariusz-ed napisał(a):Podczas jazdy silnik nagle wyłącza się, zaświecaja się kontrolki. Zapalam ponownie i mogę jechać. Problem pojawia się średnio raz na 100km przy zmianie biegów-nie wiem czy to ma znaczenie, ostatnio z 4 na 5.
Mialem podobny przypadek tylko, ze nie gasl z 4 na 5 tylko z 2 na 3, w moim przypadku byl to filtr paliwa. Wymienilem na orginalny zakupiony w ASO wszystkie problemy minely:)
- Od: 21 gru 2009, 10:54
- Auto: Mazda 3 1,6
Miałem podobny problem, ale w innym samochodzie – Oplu. Zawiniła pompa paliwowa... Nie wiem czy to był zbieg okolicznosci czy "zywotność pompy", ale zatankowałem 98 na Statoilu pod W-wą, a po przejechaniu ok 100km autko miało objawy jak w tym wątku.
Si Deus pro nobis, quis contra nos? (łac.)
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
Skoro Bóg jest z nami, któż przeciwko nam?
Od dwóch tygodni nie powtórzył się problem. Miałem za to następny, szarpał przy ruszania i falowały obroty. Przeczyściłem przepływomierz powietrza i wymieniłem filtr powietrza i na razie spokój
mariusz-ed napisał(a):Od dwóch tygodni nie powtórzył się problem. Miałem za to następny, szarpał przy ruszania i falowały obroty. Przeczyściłem przepływomierz powietrza i wymieniłem filtr powietrza i na razie spokój
mariusz-ed mam podobny problem . Odpala bez problemu ale gaśnie w czasie jazdy po ok 2,4 km. Po minucie dwóch odpala zazwyczaj. Wymiana filtra paliwa nic nie pomogła. Napisz czy coś się u ciebie wyjaśniło.
-
mmMarcin
Sprawdziłem go na komputerze. Zostały wykasowane różne błędy, które były w historii, które raczej nie były związane z problemem, a może miały? Pojeżdżę trochę i z powrotem na komputer. Podobne problemy były w Mażdzie 6, tam wymieniano zawór SCV, ale to inny silnik. Podobno w trójce jest jakiś czujnik wolnych obrotów, który może za to odpowiadać. Nie mam na razie innych pomysłów-czekam na następny postój, mam nadzieję, że się nie doczekam.
gdzie jest ten map sensor, jak wygląda?
Od 2 tygodni jestem posiadaczką Mazdy 3 1,6 diesel 2005. Oczywiście sprowadzona z Niemiec.
Od samego początku był problem
W czasie jazdy na każdym biegu po przekroczeniu 3 tys. obrotów auto przestawało przyspieszać – dosłownie pedał gazu jakby przestawał działać.
Wymieniłam olej i filtry i tak jakby było już ok. Mazdka jeździła super kilka dni ale wczoraj pojawił się kolejny problem. Jak się przyciśnie troche mocniej pedał gazu (oczywiście bez przesady do 3 -3,5 tys. obrotów), szczególnie pod górkę – auto gaśnie w trakcie jazdy. Najpierw troche je dusi i gaśnie... A co najgorsze jest problem na nowo odpalić autko. Oczywiście na spokojnie wycofuje kluczyk (nawet wyjmuje ze stacyjki) próbuje odpalić i auto jakby odpalało tyle że po sekundzie gaśnie
Wczoraj już 3 razy stanęłam na środku drogi i raz stałam dobre 20min zanim udało mi się uruchomić auto 
Może wiecie co to może być – nieukrywam, że jestem troche przerażona
Jutro jade znów do mechanika ale ostatnio podłączał komputer mówił, że błędów nie ma i że nie ma pojęcia co to może być.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Od samego początku był problem
Wymieniłam olej i filtry i tak jakby było już ok. Mazdka jeździła super kilka dni ale wczoraj pojawił się kolejny problem. Jak się przyciśnie troche mocniej pedał gazu (oczywiście bez przesady do 3 -3,5 tys. obrotów), szczególnie pod górkę – auto gaśnie w trakcie jazdy. Najpierw troche je dusi i gaśnie... A co najgorsze jest problem na nowo odpalić autko. Oczywiście na spokojnie wycofuje kluczyk (nawet wyjmuje ze stacyjki) próbuje odpalić i auto jakby odpalało tyle że po sekundzie gaśnie
Może wiecie co to może być – nieukrywam, że jestem troche przerażona
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
- Od: 3 maja 2010, 19:53
- Auto: Mazda 3
iza_bb napisał(a): Jak się przyciśnie troche mocniej pedał gazu (oczywiście bez przesady do 3 -3,5 tys. obrotów), szczególnie pod górkę – auto gaśnie w trakcie jazdy. Najpierw troche je dusi i gaśnie..
Nie masz w baku minimum paliwa ?
tollek,ty juz nie doradzaj lepiej...ktos jeszcze zacznie szukac "fajek"na swiecach zarowych.Pozostaw to kolegom ktorzy maja pojecie na temat.A propos,jezeli takie masz zle zdanie o mazdach to co ty tutaj robisz?Ps lepiej nie denerwuj ich posiadaczy swymi opiniami na tym forum.pozdrawiam
- Od: 10 gru 2009, 11:02
- Auto: mazda 3 1.6CiTD 2005r
tollek napisał(a):niestety to jest mazda – trzeba było kupiś coś innego
Kolego masz juz swój temat na temat Mazd w dziale ogólnym , wiec z takimi komentarzami to tam sobie pisz do woli i wdawaj sie w polemikę, a w dziale warsztatowym i tych konkretnych Tematach zamilcz. Dziękuje za Uwage!
PS. Nowi forumowicze! Opcja Szukaj – PRZYDATNA
Łącze...