Witam,
jestem posiadaczem Mazdy 3 1.6 diesel 109 KM z 2006 roku.
Ostatnio przytrafiła mi się dosyć niespotykana i nieprzyjemna sytuacja. Kilka kilometrów od domu zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Jakieś 3 km od domu auto zgasło, z tłumika poszedł biały dym. Zjechałem na pobocze, wysiadłem z samochodu i kiedy podniosłem maskę zobaczyłem ogień. Udało mi się ugasić pożar. Okazało się, że zapalił się filtr powietrza i jego obudowa. Po demontażu spalonych części samochód odpalił – trochę dłużej kręcił ale odpalił. Check Engine przestał się nawet palić.
Czy to normalne, że kontrolka się nie paliła mimo, że przepływomierz był odłączony?
Obecnie jestem po wymianie spalonych części. Obudowa filtra, przepływomierz i jeszcze wężyki od czujnika ciśnienia spalin w filtrze cząstek stałych, które też uległy przepaleniu.
Pali się Check Engine nawet z nowym przepływomierzem.
Silnik pracuje normalnie, nie dymi, nie ubyło/nie przybyło oleju, w turbo nie ma oleju, na łopatkach turbo nie czuć luzów. Przed tą "awarią" silnik samochód sprawował się bez zarzutów. Auto używane było głównie na autostradach, serwisowane na czas itp.
Czy samochodem w takim stanie mogę pojechać na diagnostykę?
Co mogło być przyczyną tego pożaru?
Co mogę jeszcze sprawdzić w samochodzie po takiej awarii?
Proszę o jakiekolwiek porady i pomoc.
Pozdrawiam
zapalenie się filtra powietrza w dieslu
Strona 1 z 1
Przyczyną mogło być zwarcie instalacji lub uszkodzenie przepływomierza który się zapalił. Jeśli było zwarcie mogło uszkodzić się coś jeszcze dlatego masz Check Engine ewentualnie sprawdź bezpieczniki może któryś spalony.
Tak możesz jechać samochodem na diagnostykę po to jest tryb awaryjny aby nie wyrządzić szkód a można było zjechać na serwis.
Tak możesz jechać samochodem na diagnostykę po to jest tryb awaryjny aby nie wyrządzić szkód a można było zjechać na serwis.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Strona 1 z 1