Witam.
Mazda 3, 1.6 td, 109 km, rok produkcji 2006.
Dzisiaj w nocy miałem niemiłą niespodziankę. Jadąc, samochód nagle mi zgasł. Próbowałem go odpalić kiedy jeszcze się toczył i nie dało rady. Stanąłem i po kilku chwilach znowu spróbowałem odpalić i dalej nic. Auto przy odpalaniu kręci, akumulator jest ok.
Dodam, że miałem jeszcze paliwo, na około 50/40 km, gdyż już prawie dotarłem do miejsca docelowego. Na wszelki wypadek dolałem kilka litrów i dalej nic.
Zaprowadziłem do mechanika i przypuszczał, że miernik paliwa oszukiwał i po prostu ciężko teraz go odpowietrzyć. Druga teza mówi, że przy pozostaniu w baku niskiej ilości paliwa jakieś syfy zbierają się przy wylocie i coś się tam zapycha.
Co bardzo ważne. Kilka dni temu robiłem klimę i przy okazji sprawdzałem błędy, gdyż po tankowaniu na "dobrej" stacji zaświeciła mi się kontrolka check engin. Pojawiły się następujące błędy:
P0335 – czujnik położenia wału korbowego
P2458 – dł. regeneracji filtrcząstek stałych
Opisałem wszystko jak najdokładniej. Zasugerowałem też możliwe problemy ale chciałbym Was prosić o odpowiedź czy prawdopodobne jest, że te objawy mogą wynikać z tych rzeczy/błędów. Ewentualnie jeśli mieliście takie problemy to co szwankowało u Was?
Nie odpala: P0335 – czujnik położenia wału korbowego
Strona 1 z 1
Witam, też nie mogę odpalić, gdzie jest dokładnie ten czujnik..? może jakaś fotka 
poprawiam, ponieważ należy sprawdzić i ewentualnie przeczyścić wtyczkę, to może można to zrobić od góry. ale gdzie jest ta wtyczka?
poprawiam, ponieważ należy sprawdzić i ewentualnie przeczyścić wtyczkę, to może można to zrobić od góry. ale gdzie jest ta wtyczka?
Kostka czujnika jest widoczna po lewej stronie u dołu od koła pasowego wału(oznaczone żółtą strzałką) oczywiście będzie widoczna po zdjęciu zdjęciu prawego koła.Fotka zapożyczona od kolegi po demontażu koła pasowego wału.
- Od: 1 paź 2013, 19:01
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 CiTD.
109KM
2005r.
Dzięki za pomoc, zawlokłem jednak do mechanika. Nie mam garażu a leje.......
po diagnozie okazało się, że był zapowietrzony. najgorsze to to, że nie wiadomo skąd to zapowietrzenie układu paliwowego. ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie? teraz co odpalenie zastanawiam się czy zaskoczy czy nie 
Sprawdź przewody paliwowe być może któryś ma dziurkę. Dodatkowo filtr paliwa czy jest dobrze wpięty tam też może puszczać i zapowietrza układ
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
witam ponownie, madzia stoi u mechanika już tydzień, i nie mogą znaleźć miejsca zapowietrzania. czy ktoś może podpowiedzieć jeszcze gdzie najczęściej występuje te zasr......zapowietrzenie 
Strona 1 z 1