Mazda 3 1.6 109 KM diesel reklamacja turbiny proszę o pomoc

Postprzez Piotruś Pan » 8 sty 2015, 19:12

Witam wszystkich.
Potrzebuję porady osoby która zna się na temacie naprawy turbiny.

Opis sytuacji
Padła turbina włączył się tryb awaryjny zajeżdżam do mechanika okazuje się że trzeba zregenerować turbinę od razu zalecili wymianę oleju w silniku bo opiłki mogły się tam dostać.
Zgodziłem się dostałem 12 mcy gwarancji.
Po 3 miesiącach znowu pada turbina tryb awaryjny jadę na reklamację.
Reklamacja uznana twierdzą że mam walnięty przewód olejowy doprowadzający olej pod ciśnieniem do turbiny i stąd ten problem, że producent nie zaleca sprawdzania i wymiany tego przewodu.

I teraz chcą mnie obciążyć kosztem wymiany tego węża. Czy słusznie?
Nie znam się niestety na tym i coś mi tu nie pasuje więc proszę was o poradę.
Czy jak przyjechałem po raz pierwszy i wypłaciłem ok 1500 zł to szanowni mechanicy zakładając nową regenerowaną turbinę mieli w obowiązku sprawdzić ten przewód żeby po 3 miesiącach nie rozwalić następnej turbiny.
Rozchodzi się o koszt ponad 200 zł jeśli chodzi o ten wąż to tyle go panowie cenią bo tylko oryginał.
Pomijam że robią to już rok ( zaczęli w 2014 a już 2015)
Odnoszę wrażenie że chcą coś na tej reklamacji zarobić i chciałbym mieć pewność że to oni zawinili nie sprawdzając przy pierwszej wymianie.

Rzadko się tutaj udzielam bo nic mojej Mazdzie nie dolega ale mam wątpliwości co tej naprawy.
Jeśli moje przypuszczenia są podstawne to co mogę w tej sytuacji?
Do kogo się udać aby udowodnić że pan inż który jest chodzącą inteligencją nie ma racji?

Nie boli mnie to 200 zł ale chodzi o zasady a zasada jest prosta popełniłem błąd to za niego odpowiadam i jeśli podjąłem się naprawy za 1500 zł to czemu ja mam teraz dokładać do ich niewiedzy?
Piotruś Pan

Postprzez Dominooo » 8 sty 2015, 19:27

Teoretycznie wymieniając/regenerując turbosprężarkę obowiązkowo powinno się wymienić przewód doprowadzający olej do turbo i "smoka" w misce olejowej.
Tutaj masz instrukcję wymiany:
http://turboforum.pl/przyczyny-uszkadza ... -t115.html
http://www.turbo-tec.eu/pl/wp-content/u ... i-tdci.pdf
Teraz czy wtedy... co za różnica i tak by Ci doliczyli 200zł za ten przewód.
Jeśli sądzą, że to wina tego przewodu to zapłać za przewód, a regeneracja ponowna na ich koszt...
Chociaż tak po prawdzie to powinni sprawdzić drożność całego układu smarowania i tą nieszczęsną słynną śrubę z siteczkiem, która jest umiejscowiona na przewodzie smarowania turbosprężarki.

Gadanie, że producent nie zaleca sprawdzania czy wymiany przeowdu jest głupie.
Producent (Garett) nie zaleca regeneracji, tylko wymianę turbiny na nową włączając w to wymianę między innymi tej rurki...
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez Piotruś Pan » 8 sty 2015, 19:53

Dzięki
Ostatnio edytowano 15 sty 2015, 22:30 przez Piotruś Pan, łącznie edytowano 1 raz
Piotruś Pan

Postprzez kropek101 » 8 sty 2015, 20:35

Wymieniałem w 2mazdach turbinę i w obu przypadkach wymiana oleju płukanie silnika, nie wymienialiśmy tych przewodów tylko zostały wyczyszczone i wyrzucone sitko, smok też nie był wymieniany.
Jedno auto ma już ponad 70tyś na turbinie drugie może 3tyś odpukać nic się nie dzieje.

Twoi mechanicy zawalili z tym przewodem mogli go przynajmniej wyczyścić i pozbyć się sitka bo to ono ma główny wpływ na zacieranie się turbin w tych silnikach. Jednak ci fachowcy chyba nie mieli do czynienia z tym problemem inaczej od razu by się tym zajęli ale wiadomo uczy się na błędach szczególnie jak klient płaci.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez Piotruś Pan » 8 sty 2015, 22:39

Dzięki kropek101 teraz inaczej będzie smakowało płacenie i odbiór auta. <spoko>
Piotruś Pan