Ubytek płynu chłodzącego

Postprzez Ralf2107 » 9 lip 2012, 18:37

Witam, ubywa mi co jakiś czas płynu chłodzącego jakoś zimą dolewałem do kreski max, w ostatnią sobotę dolałem ponownie do max i weszło ok 500ml. Czyli wychodzi 0,5l na pół roku i ok 5k km. Wycieków nie mam.
Mam zacząć się tym przejmować ? czy taka ilość jest w stanie wyparować ?
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Postprzez cbr » 9 lip 2012, 18:49

Nie jest to jeszcze dużo, a wyparować nie powinno jeżeli cały układ jest szczelny. Na pierwszym miejscu sprawdź czy nie zsuną się któryś przewód z zbiorniczka wyrównawczego, później szczelność chłodnicy, jeżeli nadal będzie to samo sprawdź pompę wody.
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez POLI-FB » 9 lip 2012, 19:07

Witam!
Miałem podobny problem i też co jakiś czas dolewałem płynu. Co dziwne płynu ubywało zawsze po szybkiej jeździe na autostradzie, podczas spokojnej jazdy w mieście stan płynu raczej się za bardzo nie zmieniał. Powodem ubytku płynu okazała się pęknięta obudowa termostatu. W momencie jazdy z wyższymi obrotami pęknięcie pod wpływem ciśnienia powiększało się i wyciekał tamtędy płyn chłodzący. Sprawdź czy pod termostatem na obudowie skrzyni biegów nie masz zacieków. Jeżeli masz zielony płyn chłodzący to na obudowie skrzyni biegów będzie piękna zielona skorupa. Ja załatwiłem problem wymieniając termostat (trzeba wymienić cały razem z obudową). W razie gdyby był to ten sam problem to masz tu link do sklepu gdzie można dostać oryginały i zamienniki za rozsądną cenę:

http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Silnik-c ... /termostat

Pozdrawiam!
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 20:11
Auto: CX-30 eSKYACTIV G Hikari

Postprzez Ralf2107 » 11 lip 2012, 17:17

Sprawdzę to.
Dzięki za podpowiedzi.
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP