Problemy z ładowaniem
1, 2
Witam,
niedawno podczas mrozów padł mi akumulator, wymieniłem na nowy i myślałem, że będzie ok, ale ku mojemu zaskoczeniu po około 3 tygodniach rozładował się totalnie. Naładowałem go i po kolejnych 5 dniach to samo. Dodam, że akumulator rozładowuje się natychmiastowo, tzn za pierwszym razem pojechałem do sklepu zrobiłem zakupy i po zakupach chcę odpalić i nic, kontrolki tylko mrugają. Po odczekaniu około 10 minut zapali ale muszę dobrą chwilę zakręcić rozrusznikiem. I po odpaleniu widać że akumulator jest słaby co objawia się mruganiem kontrolek abs i asp. Po podpięciu aku do prostownika, pokazuje on, że aku jest totalnie rozładowany. Byłem u elektryka i powiedział mi że na wolnych obrotach jest niskie ładowanie na dolnej granicy, to samo z wyższymi obrotami około 2 tys miernik pokazywał 13 z hakiem. Czy to jest oznaka padniętego alternatora? Po światłach, radiu czy oświetleniu wnętrza nie widać spadku napięcia. Wszystko świeci tak samo mocno jak przy naładowanym w pełni akumulatorze.
niedawno podczas mrozów padł mi akumulator, wymieniłem na nowy i myślałem, że będzie ok, ale ku mojemu zaskoczeniu po około 3 tygodniach rozładował się totalnie. Naładowałem go i po kolejnych 5 dniach to samo. Dodam, że akumulator rozładowuje się natychmiastowo, tzn za pierwszym razem pojechałem do sklepu zrobiłem zakupy i po zakupach chcę odpalić i nic, kontrolki tylko mrugają. Po odczekaniu około 10 minut zapali ale muszę dobrą chwilę zakręcić rozrusznikiem. I po odpaleniu widać że akumulator jest słaby co objawia się mruganiem kontrolek abs i asp. Po podpięciu aku do prostownika, pokazuje on, że aku jest totalnie rozładowany. Byłem u elektryka i powiedział mi że na wolnych obrotach jest niskie ładowanie na dolnej granicy, to samo z wyższymi obrotami około 2 tys miernik pokazywał 13 z hakiem. Czy to jest oznaka padniętego alternatora? Po światłach, radiu czy oświetleniu wnętrza nie widać spadku napięcia. Wszystko świeci tak samo mocno jak przy naładowanym w pełni akumulatorze.
- Od: 14 gru 2011, 21:33
- Auto: Mazda 3, 1.6D 109KM, 2005r
Alternator wymontować i oddać do specjalistycznego zakładu typu "Alternatory i rozruszniki". Jak ładuje trochę, to go zreanimują i będzie w pełni sprawny. Druga kwestia, to czy może coś przypadkiem go nie rozładowuje po wyłączeniu silnika.
to zależy co padło, najprawdopodobniej będzie coś z regulatorem napięcia / prostownikiem, a to są stosunkowo niewielkie koszt, nowy alternator z robocizną to raczej 4.cyfrowa kwota.
jako że masz diesla, warto sprawdzić czy to nie to:
viewtopic.php?f=91&t=127554
smile napisał(a):Druga kwestia, to czy może coś przypadkiem go nie rozładowuje po wyłączeniu silnika.
jako że masz diesla, warto sprawdzić czy to nie to:
viewtopic.php?f=91&t=127554
na wolnych, po odpaleniu na mrozie z dogrzewającymi świecami żarowymi miałem ładowanie ~14V, więc jeśli masz 13 to zacznij od alternatora.
Podobny temat był tu: viewtopic.php?f=114&t=129099
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Po długich oględzinach wiem, że na pewno jest padnięty alternator i ładuje w trybie awaryjnym. Ale pojawił się nowy problem bo zgaszeniu auta coś pobiera prąd, gdzieś jest zwarcie. Doszedłem do tego że chodzi o coś co jest wpięte pod wtyczkę wewnątrz auta. Na jest tam podpięty centralny zamek oraz podświetlenie wnętrza. Co może być podpięte jeszcze pod tą wtyczkę? Niestety jeszcze nie opanowałem tego jak wrzucać zdjęcia więc podaje link. Za co z góry przepraszam.
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 06642.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 06642.jpg/
Ostatnio edytowano 6 mar 2012, 16:50 przez ttom_10, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 gru 2011, 21:33
- Auto: Mazda 3, 1.6D 109KM, 2005r
ttom_10 napisał(a):Ale pojawił się nowy problem bo zgaszeniu auta coś pobiera prąd
ile pobiera? jak już pisałem przez pierwsze 30 min po wyłączeniu może brać do 200mA, potem max 20mA.
jest to złącze jakoś opisane ?J-01, J-02, J-05 ?
1, 2