Brak mocy... zamienione podcisnienia

Postprzez majker » 8 sty 2012, 11:41

Witam! Przewertowałem wczoraj kącik Warsztatowy i w sumie mam kilka wątpliwości co do mojego problemu. Samochód Mazda 3 MZ-CD 2005 rok, bez FAP. Ale od początku.

Jakiś tydzień temu jechałem i nagle samochód zaczął tracić moc po czym zgasł. Pulsowała kontrolka od immo. Następnego dnia znalazłem problem i okazało się, że bezpiecznik (który wymieniłem) ale mocy jak nie było tak nie ma. Zaprowadziłem do jednego magika, który podłączył pod komputer. Wyrzuciło jakieś błędy – w każdym razie wymienił przewód od sterownika turbo i uszczelnił wtryski (bo trochę śmierdziało ON). Powiedział, żebym pojeździł nią trochę, bo może być być zapowietrzony układ paliwowy. Jeździłem nią wczoraj ponad 1,5 h i problem jak był tak jest nadal.

Czytając inne wątki zacząłem się zastanawiać nad przyczyną. Czy uszkodzeniu mógł ulec: EGR, zawór podciśnienia turbiny, czy może jeszcze coś innego? Dodam, że silnik pracuje poprawnie tylko nie ma takiego zerwania. Błędów na komputerze też nie pokazuje. Proszę o ewentualną podpowiedź, gdyż zależy mi na czasie. Pozdrawiam.
majker

Postprzez akostarek » 8 sty 2012, 12:46

Trzeba było zapisać gdzieś te błędy, skoro był wymieniany przewód podciśnienia do turbo to pewnie coś było nie tak z sterowaniem zmienna geometria, więc możliwe że siadł elektrozawór, procedura sprawdzania => https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 04600.html

Po naprawie powinno się wykasować błedy i sprawdzić czy wracają, możesz tez spróbować odłączyć akum na dłuższy czas i zrobić reset (trzeba bedzie programować szyby, komp pokładowy i radio).

Zobacz też jak zachowuje się ten przewód podciśnienia, może jest za mało sztywny, za długi lub ma większy przekrój wew (wtedy turbo powinno wolniej reagować, ale moc powinna chyba być <co?> )
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez majker » 12 sty 2012, 19:29

Problem już rozwiązany. Mechanik pozamieniał jakieś przewody sterujące turbo. Dzięki za podpowiedź ;).
majker