Zanik mocy na niskich obrotach

Postprzez endi84 » 16 gru 2011, 13:25

Witam,

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość jeśli jest w złym dziale :). Ok, teraz do sedna.
Kilka dni temu usunąłem filtr DPF i zastąpiłem go emulatorem :). Zero błędów w komputerze, ale jednak na niskich obrotach brakuje trochę mocy (do 2500 obrotów). Na wyższych jest wszystko OK. Mechanicy, którzy dokonali zabiegu również to stwierdzili w czasie jazdy testowej, ale komputer nie wyrzucił żadnego błędu. Domyślają się, ze może być coś nie tak z przepływomierzem. Jak myślicie? czy to wina przepływomierza? Aha. Madzia pali trochę więcej niż zwykle :/. Ja się na tym zupełnie nie znam.

Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 16 gru 2011, 13:12
Auto: Mazda3, 1.6 diesel (PSA)

Postprzez akostarek » 16 gru 2011, 15:31

a tyle było postów, żeby nie wsadzać emulatora tylko wgrywać zmodyfikowany soft.
Skoro przed wywaleniem fapa tego nie było, to chyba wiesz gdzie uderzać.
endi84 napisał(a):czy to wina przepływomierza?

Obstawiam, że raczej nie, ale możesz przeczyścić, na forum jest fotorelacja.
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez endi84 » 16 gru 2011, 15:53

Hmm...
Właśnie czytałem na kilku forach, że wgranie zmodyfikowanego softu to tez nie jest najlepsze rozwiązanie. Tutaj można dyskutować jeszcze długo na ten temat. Jak do tej pory nie słyszałem o problemach z emulatorami od osób, które skorzystały z tego. Poza tym nie chciałem, mieć nieruszany soft na kompie.

Ok. Wracając do tematu. Odłączyłem przepływomierz i przejechałem się po okolicy. Jedzie dokładnie tak samo. Spalanie też się nie zmieniło. W takim razie przeczyszczę go i zobaczę co dalej.
Początkujący

Postprzez endi84 » 20 gru 2011, 22:09

Ok. Przeczyscilem przeplywomierz i jest duzo lepiej :D . Caly czujnik zalany byl olejem. Masakra. Duzo babraniny. Niedługo będę musiał pewnie przeczyścić EGR tak dla świętego spokoju :)
Początkujący