Panowie, moja Mazda 3 (2005r) 1.6 diesel wzięła mi 2litry oleju na 2tys przejechanych km :/ Większość dróg pokonałem autostradą. W poniedziałek muszę wracać do pracy a to 1tys km stąd. Rozmawiałem z mechanikiem, stwierdził, że albo pierścienie albo turbina która była wymieniana jakieś 3 miesiące temu, więc byłaby do reklamacji, ale z zepsutą turbinę powrót odpada.. Można jakoś sprawdzić na szybko czy to turbina czy pierścienie czy coś innego? Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Bierze olej
Strona 1 z 1
Moze po prostu Ojciec cisnie Mazde pod V-max i wtedy bedzie brala olej... Czy chce czy nei wtedy kazdy silnik troche go spali. Jak mialem VW to w ksiazce gwarancyjnej bylo napisane, ze dopuszczalne jest zuzycie oleju 1 litr na 1000 km...
Miałem wcześniej Vectre B 1.6 16V i też potrafiła wziąć 1 litr oleju na 1000 km przy normalnej jeździe, ale te silniki tak poprostu miały, producent też dopuszczał takie zużycie, widocznie taka konstrukcja. Teraz Mazda nie bierze mi prawie wcale, bo sprawdzam dosyć często i cały czas utrzymuje się na połowie.
- Od: 22 mar 2011, 17:02
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
Strona 1 z 1