Pozdr.
mazda , zle wskazywanie stanu ropy
1, 2
Witam. W mojej maździe 1.6 d mam taki problem . Wszystko zaczęło sie od tego ze w czasie dużych śniegów cofając do tylu na dużym parkingu wjechałem w zaspę śnieżna,lodowo (zbita,twarda). uderzenie było. Na szczescie nie połamałem zderzaka ani nic bo nie była aż taa duza ale jak mialem 1/4 zbiornika paliwa to od razu po uderzeniu spadła wskazówka na zero , ale komputer pokazywał ze jeszcze zrobię 150 km . Pojechałem na stacje benzynowa zatankowałem do pełna az mi odbijało i wskazówka pokazuje takie większe pol zbiornika . A na komputerze pokazuje ze przejadę 400km a zawsze na pelnym zbiorniku pokazywało okolo 700-800.Później wyjeździłem to co pokazywała wskazówka i jak leżała na zerze i na komputerze pokazywało ze przejadę 0 km to zrobiłem jeszcze 50 km i postanowiłem zatankować za 50 zł po tym na komputerze nadal pokazuje 0 km a wskazówka sie podniosła tylko do polowy 1/4 .Co moglo sie stac
Pozdr.
Pozdr.
- Od: 16 paź 2010, 17:22
- Auto: Mazda 1.6 d. 109km 2005 r po lifcie
Ja mam podobny problem z tym że jadąc kiedyś zauważyłem ze poziom benzyny zaczyna rosnać poczatkowo zignorowałem to ale kiedy zabrakło paliwa a wskazówka pokazywała prawie pierwsza grubsza kreske na liczniku zdziwiło mnie to
W sumie do dzisaj jeszcze nie bylem z tym nigdzie , czy ktoś wie w czym może tkwić problem ? Te objawy nie wystapiły po uderzeniu tylko podczas jazdy .
Jest w zbiorniku paliwa wiec to dosc trudna operacja...
radzi89 napisał(a):Jest w zbiorniku paliwa wiec to dosc trudna operacja...
... zdejmujesz kanapę , odpinasz kable ,odkręcasz trzy śrubki i wyjmujesz cała pompę – to tak w skrócie
Plywak jest polaczony z pompa?
Nie ma powodu żeby pływak był połączony z pompą, chyba że przy spadku paliwa poniżej jakiegoś poziomu wyłącznik w mechaniźmie pływaka odcina pompę aby nie ciągnęła powietrza. Taka teoria
.
Obawiam się, że nie ma tam czegoś co wygląda jak pływak. Myślę tu o tradycyjnym pływaku podobnym do czegoś co spotykało się w "maluchach", lub w spłuczkach w ubikacji.
Takie coś było w baku 20 lat temu.
Moja poprzednia mazda (626) miała tam coś co wyglądało jak rurka z prętem w środku.
Nic tam nie było ruchomego, jak w tradycyjnych pływakach !
Do dziś nie wiem jak to działało, ale sądzę, że cała sztuka polegała na pomiarze rezytancji między prętem, a rurką zanurzoną w paliwie.
Zaznaczam jednak, że nie widziałem co jest w baku w M3.
Takie coś było w baku 20 lat temu.
Moja poprzednia mazda (626) miała tam coś co wyglądało jak rurka z prętem w środku.
Nic tam nie było ruchomego, jak w tradycyjnych pływakach !
Do dziś nie wiem jak to działało, ale sądzę, że cała sztuka polegała na pomiarze rezytancji między prętem, a rurką zanurzoną w paliwie.
Zaznaczam jednak, że nie widziałem co jest w baku w M3.
Pozdrawiam
- Od: 15 lis 2008, 22:04
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
zrobie tak . wlasnie jesli chodzi o te szyby to jak sie je programuje ? bo kiedyś wlasnie odpielem akumulator i potem moglem tylko sterować szybami ja ( z pozycji kierowcy jak dobrze pamiętam) a przy drzwiach pasażera nie można było i nie wiem jak to zrobiłem ale jakos samo zaczęło wszystko działać .
no i jest do wymiany plywak . i teraz mam szukalem na allegro i znalazlem od benzyny 1.6 wygladem podobny ale nie wiem czy bedzie dobry albo od mazdy 6 diesla tez podobnie wyglada . Czy wie ktos jaki to moze pasowac? bo od mazdy 3 diesel nie ma na allegro ;(
i jeszcze jedno mam pytanie . bo znalazlem plywak od focusa disla 1.6
http://allegro.pl/mazda3-1-6-tdci-focus ... 36534.html
w tytule pisze ze pasuje i do focusa i do mazdy 3 tylko kosztuje 250 a znalazlem od focusa za 180
http://moto.allegro.pl/ford-focus-1-6-t ... 53857.html i zzastanawiam sie czy kupic go . co o tym myslicie ? to moze byc to samo bo silniki sa przecież te same 

w tytule pisze ze pasuje i do focusa i do mazdy 3 tylko kosztuje 250 a znalazlem od focusa za 180

widzę, że już znalazłeś na allegro..
mazda część osprzętu dała inny, jak wygląda identycznie to powinno pasować.
edit => zobacz też z francuzów
http://allegro.pl/citroen-c4-1-6-hdi-pl ... 59123.html
mazda część osprzętu dała inny, jak wygląda identycznie to powinno pasować.
edit => zobacz też z francuzów

1, 2