Problem z odpaleniem silnika
Witam.Na poczatku oznajmiam ze jestem tutaj po raz pierwszy wiec moge popelnic pare gaf ale pozniej bedzie moze lepiej.Poczatkiem stycznia kupilem delikatnie uszkodzona przodem Mazde3 1.6CD rok 2005.Uszkodzone byly chlodnice oraz intercoler,samochod stal od listopada wraz z odpietym komputerem.W czasie zakupu podczas proby odpalenia samochod nie odpalil ale po konsultacji ze znajomym mechanikiem zdecydowalem sie na zakup.Teraz po zalozeniu nowych chlodnic i podpieciu wszystkich elementow samochod dalej nie odpala nawet po wizycie w kilku warsztatach samochodowych,wykasowaniu bledow.Z tego co wiem po potraktowaniu silnika plakiem odpalil.Jednak nadal nie da sie go odpalic normalnie.Kontrolka imobilizera nie mruga wiec mysle ze tutaj problemu nie ma raczej cos z kompem bedzie nie tak.Prosze o pomoc lub jakies naprowadzenie.Czy przez slaby akumulator moglo cos sie pomieszac w oprogramowaniu?Jak to mozan stwierdzic?Pozdrawiam
- Od: 14 sty 2011, 00:14
- Auto: Mazda3 1.6cd 2005rok
aaa w tym znaczeniu
?tego nie wiem ale mysle ze od tego mechanik pewnie zaczynal,choc tego do konca nie wiem,w kazdym badz razie samochod dalej nie pali,twierdzi ze paliwo nie idzie na listwe i dalej szuka przyczyny.

to niech ten mechanik wyjmie filtr paliwa i zaleje go odpowiednia substancja... 
ta, na ktorej autko powinno jezdzic...
jak juz odpowietrzy, to powinno sie pokazac na listwie cisnienie...
Ps. Tak przy okazji niech wymieni ten filtr na nowy...
ta, na ktorej autko powinno jezdzic...
jak juz odpowietrzy, to powinno sie pokazac na listwie cisnienie...
Ps. Tak przy okazji niech wymieni ten filtr na nowy...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
andrzej72 napisał(a):Niech ten mechanik zprawdzi pompke paliwa czy pompuje.
...

wlasnie w tym problem, ze w tym silniku Y6 nie ma pompki na filtrze i jezeli masz zapowietrzony uklad, to pompa paliwa nie ma sily sie przebic...

Arkana , Captur , Mii
cos juz wiadomo,tzn to ze to nie pompa tylko cos z elektryka,nie idzie impuls na wtryski i teraz nie wiadomo czy to imobilizer czy jakas przerwa na listwie CAN bo jakis taki blad wychodzi,wogole to masakra z ta elektryka w tym samochodzie,nikt nie chce sie za to zabrac,znaczek wszystkich odstrasza,jak narazie sprawdzaja czy to czasem nie komp bo taka mozliwosc tez istnieje,powiem szczerze ze jeszcze nia nie jezdzilem a juz jej mam dosc,ale do zwyciestwa 

kiker napisał(a):twierdzi ze paliwo nie idzie na listwe i dalej szuka przyczyny...
kiker napisał(a):...nie idzie impuls na wtryski...
kiker napisał(a):...mechanik zapodal mu dawke plaku do wlotu powietrza i samochod zagadal podobno ale zgasl.
Sluchaj... Albo ktos robi cie w BALONA, albo nie wie o czym mowi... A gdzie diagnostyka systemu?
Jakie bledy wykazuje?
Twoje informacje sa do

Ostatnio edytowano 18 sty 2011, 23:50 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Arkana , Captur , Mii
W moim przypadku przyczyną dziwnych zachowań mazdy był czujnik na listwie wtryskowej. Po czyszczeniu układu paliwowego też nie chciał odpalić. 3 miesiące walczyli różni fachowcy, wystarczyło tylko dobrze go umocować, programy diagnostyczne okazały się nieskuteczne (wskazówki na zasadzie wymień pół samochodu, może się uda).
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
mariusz-ed napisał(a):programy diagnostyczne okazały się nieskuteczne
Na jakiej podstawie mechanik stwierdzil brak cisnienia na listwie? Brak sterowania wtryskami?
A co z uszkodzeniem szyny CAN?
Ps. Przez slaby aku (w szczegolnych przypadkach) moze dojsc do uszkodzenia komputera...
...podobno... ale tam dochodzi do zblokowania immo... Inni dobijaja slaby aku i nic sie nie dzieje...
Arkana , Captur , Mii
jest jeszcze coś takiego jak zawór który po mocnym wstrząsie odcina paliwo i np. w fordach był on przy zbiorniku paliwa. Gdzie to auto stoi tzn.miejscowość?
Pamiętaj że każda Mazda to kobieta, wiec traktuj Ją jak na kobietę przystało (interpretacja dowolna)
- Od: 13 sty 2011, 11:35
- Auto: Mazda 3; 1.6 benzyna 2005
ramzes.79 napisał(a):Gdzie to auto stoi tzn.miejscowość?
no niestety, tego nie wiemy...
kolega kiker nie ma uzupelnionego profilu...
Arkana , Captur , Mii
Pisalem ze dopiero od niedawna tu jestem wiec moze bez zbednych zgryzliwosci ok,wiem ze malo szczegolow ale mechanikiem nie jestem,mialem dwie m323f rok 96 i 98 i nie bylo nigdy zadnych problemow a tu masz zonk.Na jutro postaram sie dowiedziec konkretow wiec moze uda sie cos wymyslic,miejscowosc Krakow,jesli jest ktos kto jest w stanie cokolwiek podpowiedziec lub podjac sie naprawy to prosze o kontakt.
kiker napisał(a):Pisalem ze dopiero od niedawna tu jestem wiec moze bez zbednych zgryzliwosci...
Nikt tu nie jest zgryzliwy...
oczekujesz wsparcia i pomocy, ale nie podajesz zadnych konkretow...
tak to mozemy sobie gdybac...w nieskonczonosc
kiker napisał(a):Na jutro postaram sie dowiedziec konkretow wiec moze uda sie cos wymyslic,miejscowosc Krakow,jesli jest ktos kto jest w stanie cokolwiek podpowiedziec lub podjac sie naprawy to prosze o kontakt.
...no to czekamy
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Arkana , Captur , Mii