Virus, chip, czyli podnoszenie mocy M3 1,6 MZ-CD
Witam po długiej przerwie:D
Przepraszam jeśli umieściłem ten post w nieodpowiednim dziale/zdublowałem. Nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na te oto pytanie – czy w madzi 3 z silniczkiem 1,6 diesel da się podnieść moc poprzez wpuszczenie jakiegoś virusika?:D Jak wygląda sprawa z tym silnikiem? Jak na razie jeżdżę TDI i tam z tym nie ma najmniejszych problemów. Pojemność 1.6 trochę mnie odstrasza.. Niby jest te 109 km, ale jednak... Zastanawiam się nad benzynką 2.0 150km, ale przychylałbym sie do kupna klekota. Chyba, że spalanie w benzyniaku nie jest aż takie tragiczne? Tyle pytań w jednym.. Szkoda, że nie ma w 3 silnika z 6:) A znalezienie diesla 2,2 graniczy chyba z cudem.
Dziękuję za wszystkie sugestie!
Przepraszam jeśli umieściłem ten post w nieodpowiednim dziale/zdublowałem. Nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na te oto pytanie – czy w madzi 3 z silniczkiem 1,6 diesel da się podnieść moc poprzez wpuszczenie jakiegoś virusika?:D Jak wygląda sprawa z tym silnikiem? Jak na razie jeżdżę TDI i tam z tym nie ma najmniejszych problemów. Pojemność 1.6 trochę mnie odstrasza.. Niby jest te 109 km, ale jednak... Zastanawiam się nad benzynką 2.0 150km, ale przychylałbym sie do kupna klekota. Chyba, że spalanie w benzyniaku nie jest aż takie tragiczne? Tyle pytań w jednym.. Szkoda, że nie ma w 3 silnika z 6:) A znalezienie diesla 2,2 graniczy chyba z cudem.
Dziękuję za wszystkie sugestie!
- Od: 22 cze 2008, 16:35
- Auto: Była: 323f BA, m3 Top Sport...
Jest: BMW e90
Jest opcja na podniesienie mocy w 1.6 Diesel. Niestety "Virus" nie wchodzi w grę. Większość ingerencji w procesor Denso kończy się fatalnie gdyż jest on dobrze zabezpieczony póki co. Możemy podkręcić moc za pomocą modułu tzw. BOX'A który emuluje odpowiedni sygnał i daje inne dawki oleju napędowego. W ten sposób możemy uzyskać ok. 134 koni i ok. 280 NM. Koszt nie mały ale jak kogoś stać to czemu nie. Jeżeli chodzi o silnik 2.0 benzyna to czysta poezja. 2.0 jest rodem z Japonii, jeździ i brzmi nadzwyczaj ładnie. Spalanie niewiele większe niż w 1.6 benzynie a pasażerowie będą sztywnieć jak ich 150'tką przewieziesz. Możesz szukać Mazdy 3 z 2.0 MZR-CD choć nie będzie to proste w Polsce. Za granicą łatwiej. Powodzenia
- Od: 12 kwi 2010, 11:50
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv
Niekoniecznie. Jadę po auto. Mam kilka typów, jednak m3 podoba mi się najbardziej. Zarówno z zewnątrz, jak i jakość wykonania w środku. Jeśli trafię na mazdę, to biorę. Wcześniej sprowadziłem 323f z '98 również z Niemiec. Naprawdę bardzo sobie autko chwaliłem.
A coś z Niemcami nie tak? tam gdzie jadę, wiele aut jest również z Francji:)
A coś z Niemcami nie tak? tam gdzie jadę, wiele aut jest również z Francji:)
myshouek napisał(a):Większość ingerencji w procesor Denso kończy się fatalnie gdyż jest on dobrze zabezpieczony póki co.
obecnie problem juz nie istnieje, zlamanie zabezpieczen to byla tylko kwestia czasu
fixerq napisał(a):tmk_ w jaki sposób podniosłeś moc? Za pomocą boxa?
mam wlasnie virusa, jak na razie jezdze na nim ponad 2miesiace i nie ma zadnych problemow.
Stabilna praca silnika, spalanie jezeli wzroslo to niezauwazalnie, koszt ok 1500zl.
- Od: 18 wrz 2009, 09:33
- Auto: mazda 3 1.6di 2006
myshouek – wiesz ze co cos dzwoni ale nie wiesz gdzie. 1,6 109 chipuje sie juz bardzo dobrze. zobacz oferty tunerów
najlepszym przykładem jest Cezar – na forum jest nawet wykres jego fury przed i po modach
najlepszym przykładem jest Cezar – na forum jest nawet wykres jego fury przed i po modach
No właśnie. Kilka czy ciut więcej? Jak wygląda rzeczywiste spalanie biorąc pod uwagę uskutecznianie eco drivingu:>tmk_ napisał(a):to juz kto co lubi
plus te kilka litrow drozszego paliwa na 100km
Realnie normalna jazda ,czasem mocna -miasto 10.5l -trasa 1050 km. dwie osoby + pełny bagażnik 6.5L/100 km
Rozumiem, że mówisz o benzynce?Bo o 2litrową mi chodzi konkretnie:)marcin255 napisał(a):Realnie normalna jazda ,czasem mocna -miasto 10.5l -trasa 1050 km. dwie osoby + pełny bagażnik 6.5L/100 km
nie zauważyłem podpisu pod avatarem:p sorry
vqsoft napisał(a):te 6.5 to przy 100km/h chyba
Jak chcesz pokonać trasę Wro -Słupsk z prędkością 200 km/h to jazda
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Pomagacie mi, za co jestem wdzięczny.
Wiadomo, że diesel, jak i benzyna mają swoje wady i zalety. Co będzie lepszym wyborem – 1.6 w klekocie, czy 2.0 benzynka. Co sami byście wybrali. Wiadomo, że jest wiele aspektów i przeznaczeń tych 2 silników, ale chciałbym wiedzieć, co byście wzięli, żeby czerpać radość z jazdy, tak po prostu.
Wiadomo, że diesel, jak i benzyna mają swoje wady i zalety. Co będzie lepszym wyborem – 1.6 w klekocie, czy 2.0 benzynka. Co sami byście wybrali. Wiadomo, że jest wiele aspektów i przeznaczeń tych 2 silników, ale chciałbym wiedzieć, co byście wzięli, żeby czerpać radość z jazdy, tak po prostu.
vqsoft napisał(a):myshouek – wiesz ze co cos dzwoni ale nie wiesz gdzie. 1,6 109 chipuje sie juz bardzo dobrze. zobacz oferty tunerów
To była kwestia czasu, który właśnie skończył się dla zabezpieczeń Denso. Nic w tym nadzwyczajnego. Cieszy mnie to że będzie można chipować Mazdy 3 bo wielu ludzi na to czekało. Forum jest po to by rozwiewać wszelkie wątpliwości. PS – fixerq uważaj na auta z francji.
Ostatnio edytowano 3 sie 2010, 19:43 przez myshouek, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 12 kwi 2010, 11:50
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv