przez adams88 » 15 mar 2017, 12:25
Witam,
Niestety moją Mazdę dopadła podobna przypadłość :/
Mazda gaśnie podczas jazdy albo stojąc na światłach, odpala różnie czasami odpali od razu jak zgaśnie, czasem ( coraz częściej ) trzeba odczekać jakieś 5-10 minut i odpali, rozrusznik kręci.
Podłączyłem się przez ELM327 programem torque miałem dwa błędy P1412 ( wiem, że jest odpowiedzialny za EGR, miałem go czyszczony w zeszłym tygodniu, błąd usunąłem, jednak znów wrócił,zakładam że jest uszkodzony zawór ) i drugi błąd B1317 poszperałem trochę i udało mi się znaleźć, że jest to błąd związany z elektryką ( moja madzia ma problem klemą albo akumulatorem, bo od jakiegoś czasu zdaży się mimo przykręcenia, ze klema wyjdzie z plusa )
usunąłem błędy, auto i tak zgasło mi wczoraj dwa razy ( komp nie pokazał żadnego błędu...)
Ale idąc tropem, jako laik postanowiłem zrobić mały test mianowicie włączyłem wszystkie odbiorniki prądu ( klima, ogrzewanie tylnej szyby, radio, ładowarka do telefonu ) i pojeździłem w po osiedlu auto nie zgasło ani wywaliło błędu :/
Więc jeśli chodzi o kwestię błędów to nie mam na tą chwilę żadnego, dziś podjadę Jeszce do sklepu sprzedającego akumulatory żeby posprawdzali mi, ale już sam nie wiem czy ma to coś wspólnego...
Dodam, że w momencie kiedy auto ma zgasnąć to czuje taki brak mocy tak jakby go "przymuliło"
Czytałem wcześniejsze przypadki ale wyskakiwały błędy a u mnie nie ( chyba że program nie wykrywa wszystkiego ), może ktoś coś doradzi ? Albo zna dobrego i nie drogiego speca z okolic Gliwic którzy zbada na jakie przypadłości choruje moja Mazda?
Dzieki