Drgający napinacz paska wielorowkowego
1, 2
policz na zdjęciu
wg mnie jest ok 
cbr napisał(a):Drga tylko telikatnie tak jak na klimie czy bez. U Ciebie myślę, że tak zaczyna uderzać przez to, że koło pod obciążeniem sprężarki klimatyzacji dostaje rezonansu który przenosi się na pasek a ten na napinacz.
Potwierdzam powyższe słowa.
Dodam tylko, że u mnie różne hałasy było już dawno temu słychać, ale tylko przez chwilę po odpaleniu silnika i tylko rano kiedy dni były chłodniejsze. Po ostatnich silnych mrozach wszystko wyszło na jaw.
Madzia odebrana z sanatorium... trochę długo to trwało, ale chyba było warto.
Cisza jest, jest OK
W silniku nic już nie stuka, nie trzęsie budą i napinacz już nie drga.
Co do napinacza (bo w sumie tak był zaczęty temat) to wymiana sprzęgiełka alternatora i koła pasowego załatwiła sprawę. Napinacz ani drgnie. Nie wiem jeszcze jak jest z włączoną klimą, ale bez ani się ruszy.
Chyba można dopisać do tematu rozwiązanie?
PS. U siebie w wątku napiszę później nieco szerzej.
Cisza jest, jest OK

W silniku nic już nie stuka, nie trzęsie budą i napinacz już nie drga.
Co do napinacza (bo w sumie tak był zaczęty temat) to wymiana sprzęgiełka alternatora i koła pasowego załatwiła sprawę. Napinacz ani drgnie. Nie wiem jeszcze jak jest z włączoną klimą, ale bez ani się ruszy.
Chyba można dopisać do tematu rozwiązanie?
PS. U siebie w wątku napiszę później nieco szerzej.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Jak dasz mocnego buta to słyszysz takie metaliczne cykanie z prawej strony ? jakby ktoś młoteczkiem pukał w kowadło
?
Wałka rozrządu ? Widziałem na forum już kiedyś coś takiego:

koło zaczęło "pukać" do rozrządu (@ viewtopic.php?p=1767431#p1767431 )

koło zaczęło "pukać" do rozrządu (@ viewtopic.php?p=1767431#p1767431 )
Dominooo napisał(a):Dokładnie takie objawy miałem przy zużytym kole pasowym wału korbowego. Napinacz skacze mocniej, a koło pasowe tłucze jakby chciało odpaść. Koło kupiłem firmy Corteco.
Po wymianie cisza
Identyczna przygoda

Wymiana na nowe Corteco i teraz cisza i dalej przyjemność z jazdy.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
1, 2