Problem z odpaleniem silnika
Kiker przepraszam jak Cię uraziłem. Kraków to niestety za daleko. We Wrocławiu mam znajomych którzy się na tym znają jak nikt inny bo robią Mazdy już ponad 10lat 
Pamiętaj że każda Mazda to kobieta, wiec traktuj Ją jak na kobietę przystało (interpretacja dowolna)
- Od: 13 sty 2011, 11:35
- Auto: Mazda 3; 1.6 benzyna 2005
ramzes.79- czy możesz mi dać namiary na tych znajomych bo moja madzia nie miała szczęścia do mechaników z Wrocławia?
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
Znajdziesz ich w necie. Pogwarancyjny serwis Mazdy "RBS" Wrocław ul.Buraczana. Lub Serwis aut japońskich Wrocław ul. Nasypowa. Obie firmy mają duże doświadczenie jeżeli chodzi o japońce.
Pamiętaj że każda Mazda to kobieta, wiec traktuj Ją jak na kobietę przystało (interpretacja dowolna)
nie no nic sie nie stalo,nie ma za co przepraszac,masz racje ramzes79 ale niestety nie mam doswiadczenia jesli chodzi o forum.No wiec tak,elektryk twierdzi ze wyskakuje mu caly czas blad jakoby nie mozna zrobic diagnostyki!!!nie idzie impuls z komputera na wtryski i albo jest przerwa gdzies w instalacji,szynie CAN lub najbardziej prawdopodobne jest to ze komputer jest uszkodzony,na chwile obecna sprawdza cala instalacje czy nie ma uszkodzenia mechanicznego,Czy mozna jakos sprawdzic dzialanie kompa,czy to wlasnie on jest uszkodzony?Wiadomo ze w takim przypadku koszty naprawy beda wiekasz niz nawet ewentualna wymiana istalacji.Co do tego warsztatu we Wroclawiu to zawsze to blizej niz do Gniezna bo tam gdzies znalazlem jakis mecherow od mazd.wielkie dzieki za ta informacje,w sumie do Wroclawia czesto jezdze busem wiec nawet zapiac lawete i im podstawic mozna jesli w moim poblizu takowych nie ma bo z tego co widze ten moj mechanik to syrenki chyba moze naprawiac,wiecej wiem od Was tutaj niz on.
- Od: 14 sty 2011, 00:14
- Auto: Mazda3 1.6cd 2005rok
kiker napisał(a):lektryk twierdzi ze wyskakuje mu caly czas blad jakoby nie mozna zrobic diagnostyki!!!nie idzie impuls z komputera na wtryski i albo jest przerwa gdzies w instalacji,szynie CAN lub najbardziej prawdopodobne jest to ze komputer jest uszkodzony,na chwile obecna sprawdza cala instalacje czy nie ma uszkodzenia mechanicznego
...czyli dalej

...wez ty tego mechanika za szmaty i niech napisze na kartce kody bledow, a reszte sami zgadniemy

...bo takie gdybanie to niech trafi ...... .

Jezeli nie ma komunikacji z komputerem, to jak moga wyskakiwac kody bledow?
patalach i tyle... wiecej nic ...

Ostatnio edytowano 20 sty 2011, 00:28 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
no widzisz mnie tez juz trafia,samochod stoi u niego juz tydzien,najpierw twierdzil ze to banal a teraz widac cos niebardzo wie za co sie zabrac dlatego szukam normalnego warsztatu co japonczyli robia,przyznam szczerze ze na serwis mnie niebardzo stac ale w ostatecznosci trzeba bedzie tam uderzyc,ok jutro kaze mu wypisac te bledy o ile jak on to twierdzi polaczy sie z kompem 

ramzes.79
Nasypową omijam szerokim łukiem, chcieli mnie kiedyś naciągnąć na wymianę sprawnego turbo
Nasypową omijam szerokim łukiem, chcieli mnie kiedyś naciągnąć na wymianę sprawnego turbo
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
Nasypowa to tylko alternatywa ale Buraczana jest O.K. To oni mi zaszczepili miłość do M3. znają się na rzeczy i są stosunkowo niedrodzy.
kiker napisał(a):ramzes79.
a myslisz ze podjeliby sie naprawy mojej mazdy???
Myślę że na pewno. Tylko musisz do nich zadzwonić i ustalić termin bo mają mnóstwo roboty (mowa o RBS Wrocław ul. Buraczana) Najlepiej powiedz że jesteś z forum i że mnóstwo ludzi Tobie ich poleciło i że ponoć nikogo nie zostawiają bez pomocy. No wiesz, trochę wjedź im na ambicję
Witam ponownie.Wlasnie wrocilem od mojege mechera
,a wiec tak po podlaczeniu do komputera pojawiaja sie nastepujace bledy U0073 co podobno znaczy iz nie ma mozliwosci wykonania OBD ,podobno wykonuje sie wtedy jakas procedure ale pomimo tego blad dalej jest!! oraz blad P1000 co oznacza podobno blokade wtryskow,kontrolki w samochodzie zachowuja sie normalnie,imobilizer dziala poprawnie,pompa daje paliwo .Podejzewa ze niestety jest uszkodzony komputer 

kiker napisał(a):... po podlaczeniu do komputera pojawiaja sie nastepujace bledy U0073 co podobno znaczy iz nie ma mozliwosci wykonania OBD ,podobno wykonuje sie wtedy jakas procedure ale pomimo tego blad dalej jest!! oraz blad P1000 co oznacza podobno blokade wtryskow, kontrolki w samochodzie zachowuja sie normalnie,imobilizer dziala poprawnie,pompa daje paliwo .Podejzewa ze niestety jest uszkodzony komputer
P1000 – OBD Systems Readiness Test Not Complete
U0073 – Ctrl Mod Comm Bus Off
Przy U0073 musisz sprawdzic polaczenia pomiedzy:
TCM (FS5A-EL), EHPAS control module, Keyless control module, Instrument cluster...
Sprawdz kazdy z przewodow systemu komunikacji CAN na zwarcie do masy i + zasilania, na przerwe w obwodzie oraz na zwarcie miedzy nimi.
Blad P1000 mogl powstac:
• Vehicle is new from the factory
• Battery or PCM had recently been disconnected
• An OBD monitor failure had occurred before completion of an OBD drive mode
• The PCM DTCs have recently been cleared with a M-MDS
• The PCM has been flashed and the vehicle has not yet completed an OBD drive mode.
... i wymaga specjalnego skasowania tego bledu.
W twoim przypadku (na 99%) bylo to odlaczenie komputera...
Arkana , Captur , Mii
wszystkie połączenia oprócz wspomagania kierowcnicy sprawdzone i są ok , to wspomaganie dziś sprawdzą , oni mają tą Auto Data w wersji polskiej aktualną – legalną więc na jej podstawie wykonują wszystkie te czynności i dalej dupa ... co to może być? komputer?