Hałas spod maski: Koło pasowe. Foto str. 9
Distroia jak z tym stukaniem?
U mnie też teraz stukało podobnie niestety posypał się napinacz o którym napisał 92greg.
Od pewnego czasu miałem delikatne stukanie ale nie byłem do końca pewien czy to jest to. W środę przyszło mi holować mazdą drugie auto co dobiło napinacz, wczoraj jeszcze jakoś nie było tragedii dziś po odpaleniu zimnego silnika łańcuch tak walił że auto poszło w odstawkę.
Na szczęście muszę płacić tylko za części (robota własna + kolega mechanik) ale i rozrząd zaraz do wymiany bo już ma nalatane. Znowu koszty.
Ps. Ten napinacz można by wpisać na listę standardowych wymian. W wielu przypadkach pada w granicy 200tyś km u mnie ponad to ale padł.
U mnie też teraz stukało podobnie niestety posypał się napinacz o którym napisał 92greg.
Od pewnego czasu miałem delikatne stukanie ale nie byłem do końca pewien czy to jest to. W środę przyszło mi holować mazdą drugie auto co dobiło napinacz, wczoraj jeszcze jakoś nie było tragedii dziś po odpaleniu zimnego silnika łańcuch tak walił że auto poszło w odstawkę.
Na szczęście muszę płacić tylko za części (robota własna + kolega mechanik) ale i rozrząd zaraz do wymiany bo już ma nalatane. Znowu koszty.
Ps. Ten napinacz można by wpisać na listę standardowych wymian. W wielu przypadkach pada w granicy 200tyś km u mnie ponad to ale padł.
Dziś dopiero będę wiedział bo odwożę ją do mechanika. Moja ma jakieś 136 tys przejechane. Koło pasowe już zamówione więc mam nadzieje, że mechy mi to dobrze zdiagnozują choć na odsłuch, co bym niepotrzebnie nie pojechał chwilę potem po części
Dam znać..
Dam znać..
- Od: 16 paź 2013, 00:29
- Auto: Mazda 3 Y6 109 KM 2004r.
distroia napisał(a):Moja ma jakieś 136 tys
A ile z tego jesteś pewien? Koło pasowe przypomina się średnio przy ok 100tyś. Możliwe, że to już kolejne u Ciebie
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Niekoniecznie musiało być wymieniane wcześniej. Moje pierwsze padło przy ponad 140tyś potem zmieniałem je jak "skarpetki". Jedno miałem takie że po jednej jeździe 400km było do reklamacji. Na szczęście udało się pozbyć przyczyn tak częstej awarii (zatarte łożysko sprężarki)
Dopisano 25 sie 2014, 16:16:
Tak na marginesie to Widmo też możesz mieć rację znajomy teraz w pługu robi sprzęgło na liczniku 127tyś i podczas normalnej jazdy poszedł dym i koniec jazdy. Ja oceniam to auto na jakieś 300tyś on w to nie wierzy.
Dopisano 25 sie 2014, 16:16:
Tak na marginesie to Widmo też możesz mieć rację znajomy teraz w pługu robi sprzęgło na liczniku 127tyś i podczas normalnej jazdy poszedł dym i koniec jazdy. Ja oceniam to auto na jakieś 300tyś on w to nie wierzy.
Na tym kole nie warto oszczędzać, tanie kolo szybko padnie. Poczytaj wątki wstecz to będziesz wiedział po jakim czasie padają te za 200zł
Wiec szkoda kasy na te tanie
Wiec szkoda kasy na te tanie
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Wymiana jak mechanik wie co robi 30 minut a koszt nie wiem zależy od warsztatu ja to wymieniam sam ale nie dał bym więcej jak 50zl za tą robote
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Ponad 2lata temu zapłaciłem 70zł za wymianę paska i koła. W innym zakładzie wołali 50zł, ale dopiero za tydzień. Byłem przed długa trasą więc nie zwlekałem.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Cześć Wam
Moja Madzię dopadł bardzo dziwny problem. Przebieg 114 kkm, 2.5 kkm temu wymieniony kompletny rozrząd (na oryginalny), co rok lub 10 kkm zmieniam olej i filtry.
Od jakiegoś czasu z okolic komory silnika/wentylatora pojawia się odgłos terkotania, czasem metalicznego, który znika w momencie załączenia się sprężarki od klimatyzacji (wtedy gdy następuje charakterystyczne "cykniecie".
Próbowałem nagrać ten dźwięk ale nie był na tyle słyszalny żeby w hałasie silnika dało się go odróżnić a problem polega na tym ze najmocniej słychać go np w garażu podziemnym gdy jest echo.
Na początku myślałem ze to koło pasowe wału ale nie za bardzo rozumiem czemu sprężarka od kliny miałaby wpływać na ten hałas niwelujac go. Czy ktoś ma pomysł?
Moja Madzię dopadł bardzo dziwny problem. Przebieg 114 kkm, 2.5 kkm temu wymieniony kompletny rozrząd (na oryginalny), co rok lub 10 kkm zmieniam olej i filtry.
Od jakiegoś czasu z okolic komory silnika/wentylatora pojawia się odgłos terkotania, czasem metalicznego, który znika w momencie załączenia się sprężarki od klimatyzacji (wtedy gdy następuje charakterystyczne "cykniecie".
Próbowałem nagrać ten dźwięk ale nie był na tyle słyszalny żeby w hałasie silnika dało się go odróżnić a problem polega na tym ze najmocniej słychać go np w garażu podziemnym gdy jest echo.
Na początku myślałem ze to koło pasowe wału ale nie za bardzo rozumiem czemu sprężarka od kliny miałaby wpływać na ten hałas niwelujac go. Czy ktoś ma pomysł?
Sprawdzałeś kolo pasowe czy tylko tak ci przyszło na myśl? Zobacz w jakim jest stanie, sprawdź czy napinacz paska drga i warto by sprawdzić sprężarke czy czasem to nie lozyska
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
szukaj rudych opilkow, jak sa to rozwulkanizowane kolo
-
Moderator "3BK" -Paweł
A gdzie dokładnie ich szukać i jak bardzo pilna może być wymiana? Czym to grozi?
Opilki na pasku mam już od dłuższego czasu ale podczas ostatniego serwisu mówili że TTTM
Opilki na pasku mam już od dłuższego czasu ale podczas ostatniego serwisu mówili że TTTM
Jeśli to koło pasowe to bardzo pilna sprawa, może narobić konkretnych szkód. No chyba ze tak jak pisalem łożysko z klimy- wystarczy ze ją wyłączyć. Poszukaj sobie tematu o kole pasożyt tam są wszystkie przypadki bo daje różne objawy. No ale jak masz opilki i stuka to wskazuje na koło pasowe.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
OK, dzięki za porady. Serwis umówiony na czwartek. Dziś udało mi się mniej więcej namierzyć rejon z którego słychać terkotanie i jest najlepiej słyszalne... od strony prawego przedniego koła przy zamkniętej masce.
Jak tylko otworzę maskę to silnik zagłusza terkot... ciekawa sprawa. No nic, modlę się żeby to jednak było coś prostszego niż koło pasowe bo dopiero co był rozrząd a tu się na kolejne bóg wie ile zanosi...
Jak tylko otworzę maskę to silnik zagłusza terkot... ciekawa sprawa. No nic, modlę się żeby to jednak było coś prostszego niż koło pasowe bo dopiero co był rozrząd a tu się na kolejne bóg wie ile zanosi...