Witam, mam problem z mazdą 3 1,6 109 km diesel rocznik 2005.
Mianowicie auto gaśnie, jest błąd ciśnienia paliwa na listwie cr.
Chciałbym wymienić w pierwszej kolejności czujnik, lecz dojście do niego jest mocno ograniczone.
Czy może ktoś ma w tym doświadczenie i potrafi podpowiedzieć co po kolei trzeba rozebrać aby swobodnie odkręcić ten czujnik ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Wymiana czujnika ciśnienia paliwa
Strona 1 z 1
Konkretnie jakie wartości to nie wiem, byłem u mechanika i odczytał takie błędy ale żadnych konkretnych wartości nie odczytywał.
Błędy to:
P2458 – regeneracja filtra cząsteczek stałych – czas trwania
P138b – sterowanie świec żarowych (zbyt mocno cofnięty
P0193 – obwód czujnika ciśnienia na szynie cr (wysoka wartość sygnału wejściowego)
Błędy to:
P2458 – regeneracja filtra cząsteczek stałych – czas trwania
P138b – sterowanie świec żarowych (zbyt mocno cofnięty
P0193 – obwód czujnika ciśnienia na szynie cr (wysoka wartość sygnału wejściowego)
- Od: 16 mar 2017, 13:59
- Auto: Mazda 3 2005 1.6 diesel 109 km
@matix1505 miałem to samo ten sam błąd obwód czujnika ciśnienia na szynie cr wysoka wartość sygnału wejściowego, więc wymieniliśmy czujnik i pomogło. Jeżeli chodzi o wymianę to nie podjąłem się zadania. W sumie dużo nie zapłaciłem bo 70 zł, a zabawy chyba jest dużo, bo czujnik w nietypowym miejscu położony. Raczej bez kanału tego nie zrobisz.
- Od: 27 sie 2016, 17:26
- Auto: Mazda 3 1.6D 2005r.
Wymieniałem sam ten czujnik , nie jest łatwo
. Trzeba wymontować filtr paliwa, zawór EGR i dopiero potem jest dojście do czujnika. Największe "schody " są z EGR – em, łatwo rozpiąć zawleczkę , gorzej złożyć to z powrotem 

Strona 1 z 1