problem z chwilowym spalaniem
Strona 1 z 1
Witam ostatnio zauważyłem w swojej madzi taki problem. Otóż gdy puszczam gaz to spalanie chwilowe od razu pokazywało się na 0.0 czy auto było na biegu czy na luzie. Przez ostatnie parę dni zaobserwowałem, że spalanie zeruje się po kilku sekundach. Nieraz tez po puszczeniu gazu najpierw chwilowe spalanie rośnie i dopiero potem się zeruje. Może mi ktoś pomóc gdzie szukać problemu
Nie wiem czy coś się dzieje bo jeżeli chodzi o eksploatacje to auto normalnie śmiga. Tylko te spalanie chwilowe szwankuje. Nigdy też nie badałem realnego spalania tylko właśnie patrzyłem na to co pokazuje komputer. Proszę o jakieś wskazówki. Mazda fabrycznie bez filtra cząstek stałych.
No po puszczeniu gazu pokazuje 0.0 ale dopiero po kilku sekundach a czasami jak puszczę gaz to spalanie chwilowe najpierw jeszcze rośnie a dopiero potem pokazuje 0.0 a wcześniej było tak że jak puszczałem gaz to od razu było 0.0 bez odczekiwania żadnego.
A nie zauważyłeś, że silnik inaczej pracuje jak spalanie np spada powoli lub utrzymuje sie na takim samym poziomie? Ja mam tak u siebie jak sie dpf przepala wtedy wzrasta spalanie na czas przepalenia i później wraca do normy
Strona 1 z 1