Błąd silnika

Postprzez Getrek » 7 lis 2016, 20:07

Witam, jestem nowym użytkownikiem mazdy 3 2004r. z silnikiem diesla 1.6.
Samochód zakupiłem okolo 2 miesięcy temu z przebiegiem ~195000 od dobrego znajomego. Pierwszy problem pojawił sie natomiast około miesiąca temu, mianowicie zaświeciła mi się kontrolka silnika i wiadomo, przeszedł w tryb awaryjny. Wystarczyło zgasić i zapalić auto i wszystko było ok. Problem pojawiał sie raz na kilka dni. 2 tygodnie temu wybrałem sie w trasę, gdzie trochę pogonilem autko do 180km/h. Przeszedł podczas jazdy w tryb awaryjny bez świecenia kontrolki mniej więcej po 60km. Od tego momentu samochód zauważalnie spala więcej (zupełnie nie zgadza sie to z komputerem, gdzie pokazuje około 5l/100). Ponadto przy mocniejszym wciśnięciu gazu strasznie kopci na czarno. Podczas jazdy ze stała prędkością i obrotach wyczuwam jakby samochód tracił moc na sekundę, zdarza mi sie to raz na kilka minut podczas jednostajnej jazdy. Poza tym samochód zbiera się całkiem ładnie, może juz jestem trochę przewrażliwiony, ale mam wrażenie ze na 4 i 5 biegu ma jakby mniej mocy. Podjechałem dzisiaj do znajomego, żeby podpiąć samochód pod komputer, wszystko wyszło idealnie, żadnych błędów. Wrzucił samochód na stałe obroty tak żeby załączyła się turbina i zauważyliśmy, że dosyć dziwnie chodzi. Cieżko opisać ten dźwięk, jakby gwizdała, ale nie ciagle tylko pół sekundy gwiżdże, pół sekundy cicho i tak ciagle. Poza tym otworzyliśmy maskę i widać wszędzie dosyc sporo oleju.
Znajomy powiedział,że mogę sie przygotować na regenerację turbiny, ale z niego taki mechanik jak ze mnie, wiec chciałbym sie dowiedzieć czy miał ktoś takie objawy lub wie co to może być, a jeśli to turbina to z jakim kosztem muszę sie liczyć. Pozdrawiam.
Getrek

Postprzez iparts » 8 lis 2016, 09:08

Bardzo prawdopodobne że turbina już zaczęła odmawiać posłuszeństwa. Jeżeli masz w okolicy sprawdzony zakład regeneracji turbin to warto się tam udać niech sprawdzą. Wyrzucanie oleju na silnik i do wydechu to właśnie częste objawy wyrobionego wirnika na turbinie.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM