Witam,
Wyskoczył mi błąd P0380 i auto straciło na mocy.
Z forum wyczytałem, że może to być świeca lub przekaźnik świec żarowych.
Czy możecie wskazać gdzie on się znajduje i jak wygląda?
M3 BK 1.6 Y6 2006 – Błąd P0380 i spadek mocy.
Strona 1 z 1
Jeśli auto ma FAPa to gdy wszystkie świecą będą spalone auto działa w trybie awaryjnym...
Sprawdź swiece o ile wiesz jak, na kolektorze ssącym jest taka wtyczka 4 pinowa do świec tam można sprawdzić kabelkiem do plusa które świece są sprawne.
Sprawdź swiece o ile wiesz jak, na kolektorze ssącym jest taka wtyczka 4 pinowa do świec tam można sprawdzić kabelkiem do plusa które świece są sprawne.
dzięki za podpowiedź, masz rację wszystkie objawy zniknęły po podłączeniu nawet jednej dobrej świecy "na krótko". Zastanawiające jest to, że na desce rozdzielczej jest spirala świecy i nic ona nie pokazała.
Teraz muszę tylko znaleźć dobrego mechanika, który wymieni mi świece i ich nie ukręci.
Teraz muszę tylko znaleźć dobrego mechanika, który wymieni mi świece i ich nie ukręci.
- Od: 9 gru 2009, 10:21
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
Dokładnie
napuść świece jakimś penetrantem jak stawiają opór i próboj na rozgrzanym silniku, nic na siłe.... ale lepiej dobrego mechanika ogarnij jak sie boisz i po kłopocie.
Tak jak pisałem spiralki nie ma nic...a auto w trybie awaryjnym...
cóż... zdarza się 
Tak jak pisałem spiralki nie ma nic...a auto w trybie awaryjnym...
miednal tak jak ci pisze uszol90 zalej świece na 24h i potem działaj ale nie ruszaj ich na ciepło tak jak ci radzi kolega. No chyba że chcesz tulejkować na nowo otwory. Blok jest stopem aluminium i na ciepło możesz zerwać gwint.
Dzięki za rady, problem rozwiązany przyczyną były, tak jak pisałem świece, wszystkie cztery spalone. Wymieniłem u mechanika i wszystko gra, były oczywiście zapieczone ale wyszły całe.
Pozdro i można chyba zamknąć wątek.
Pozdro i można chyba zamknąć wątek.
- Od: 9 gru 2009, 10:21
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
Strona 1 z 1