Sprawozdanie po jakims czasie

Podczas wymiany filtra nie udało mi się dokładnie dopasować łączenia między turbiną a dpfem, musiałem to w cholerę drugi raz rozebrać i połączenie uszczelnic pastą montażową do układów wydechowych liqui moly. Zresztą problem z nieszczelnością tego połączenia jest znany innym użytkownikom tego silnika, pastę pożyczałem od kumpla jeżdżącego citroenem c4

Po wymianie konieczne jest zresetowanie parametrów DPFa w komputerze. Ja zrobiłem to za pomocą taniego interfejsu OBD na bluetooth i programu FORscan w którym w najnowszej wersji pojawiły się procedury serwisowe dla tego silnika. Jedyny myk jest taki, że chyba podczas resetowania DPFa resetuje się też FACM i teraz mam pełny zbiorniczek na dodatek do paliwa, przynajmniej komputer tak myśli

Cena całej operacji jakieś 1000 zł plus trochę roboty. A no i jeszcze stary filtr można oddać do regeneracji i odzyskać jakieś 200-400 zł w zależności od stanu filtra.
Ogólnie polecam wszystkim którym filtr już siada bo się zużył a nie chcą wycinać, co jest operacją przynajmniej w moim odczuciu trochę krzywą, coś jak jeżdżenie na oponach bieżnikowanych...
Pozdrawiam
wozio