Witam, szukam rozwiazania problemu juz od wielu dni i u wielu ludzi i nic także postanowilem napisać do Was. Odpalam madzie z rana, przejade 20-30 km, silnik bedzie rozgrzany, olej 90 stopni i sie zaczyna, z silnika zaczyna byc slyszalne stukanie, częstotliwość wzrasta wraz z wzrostem obrotów, dzwięk dochodzi z górnej cześci silnika, poczytalem ze to moze byc rozgrzany rzadki olej oraz popychacze hydrauliczne, pytanie brzmi jak to sprawdzic poza rozbieranie polowy silnika ? Zamieszczam filmik ktory nagralem dzis wieczorem ale nie wiem czy udalo mi sie uchwycic ten dzwiek, pojawianie sie tego stukania po dluzszej jezdzie nie jest reguła.. Co o tym sądzicie? Najlepiej slychac od 15 sekundy.. Z gory dziekuje za pomoc.
https://www.youtube.com/watch?v=2A_ZOZ7 ... e=youtu.be
Mazda 3 1.6 diesel (stukanie w rozgrzanym silniku)
Strona 1 z 1
hm u mnie też coś tykało, okazało się że kanał smarowania pompy vacum był przytkany, jak odkręcisz pompe tam jest takie drobne siteczko sprawdź je, 5minut roboty...
edit
kolega prosił o foto jak zdemontować pompe,
na pierwszym zdjęciu na zielono zaznaczona pompa
na czerwono, dwie śrubki które trzeba odkręcić żeby zdemontować pompę,
a na drugim masz zaznaczone to nieszczęsne przytkane sitko – u mnie objawiało się to też nieco twardszym hamulcem, niby na stacji diagnostycznej wszystko było okej ale jednak po wyczyszczeniu jest o niebo lepiej.

edit
kolega prosił o foto jak zdemontować pompe,
na pierwszym zdjęciu na zielono zaznaczona pompa
na czerwono, dwie śrubki które trzeba odkręcić żeby zdemontować pompę,
a na drugim masz zaznaczone to nieszczęsne przytkane sitko – u mnie objawiało się to też nieco twardszym hamulcem, niby na stacji diagnostycznej wszystko było okej ale jednak po wyczyszczeniu jest o niebo lepiej.

Sorki za brak odpowiedzi, dopiero teraz widze jakakolwiek odpowiedz innych uzytkownikow, auto jezdzi bardzo dobrze stukanie/cykanie dalej jest – nic nie grzebalem jeszcze w silniku i nie probowalem opcji z przeczyszczeniem(wpis powyzej), zastanawialismy sie z mechanikiem nad byc moze blokujacym sie wtryskiem ktory moglby podobny stukot wydawac
- Od: 8 lip 2014, 20:22
- Auto: Mazda 3 BK(2003-2009)
rok 2007
Strona 1 z 1