Wentylator chłodnicy
Strona 1 z 1
Witam,czasami jak dojadę do celu to po wyłączeniu silnika pracuje przez jakieś pół minuty do minuty wentylator chłodnicy,a temperatura na zegarze jest tak jak zawsze.Zaznaczam,że w tym czasie jeżdżę przy wyłączonej klimatyzacji. Czy to jest normalne przy takich temperaturach,a co będzie w upały.Jak sprawdzić czy jest ok. Pozdrawiam. 
- Od: 7 mar 2014, 22:05
- Auto: Mazda3 1.6 diesel 2006r.
Nie jest to normalne, przynajmniej nie w samochodzie bez filtra cząstek stałych. Kilka uwag
1. wskazania na desce rozdzielczej można traktować jako intuicyjne, żeby mieć pewność trzeba podłączyć OBD2 i odczytać ECT
2. W przypadku samochodów z filtrem cząstek stałych podczas wypalania silnik się mocniej nagrzewa, dodatkowo w celu zwiększenia obciążenia mogą być też włączone odbiorniki elektryczne.
Bardziej bym celował w problemy z wypaleniem filtra niż coś z układem chłodzącym, poziom cieczy jest OK ?
1. wskazania na desce rozdzielczej można traktować jako intuicyjne, żeby mieć pewność trzeba podłączyć OBD2 i odczytać ECT
2. W przypadku samochodów z filtrem cząstek stałych podczas wypalania silnik się mocniej nagrzewa, dodatkowo w celu zwiększenia obciążenia mogą być też włączone odbiorniki elektryczne.
Bardziej bym celował w problemy z wypaleniem filtra niż coś z układem chłodzącym, poziom cieczy jest OK ?
Poziom cieczy ok,jeśli chodzi o filtr to go nie ma od nowości(nie wszystkie miały z tego rocznika),a na kompie nie sprawdzałem,ale wiem z doświadczenia ,że jeśli silnik by sie za mocno grzał to wskazówka od temperatury napewno sie ruszy poza normę,miałem kilka aut i wiem że jak się włączał wentylator to wskazania na desce rozdzielczej odbiegały od normy.Zaznaczę że nie zawsze tak się dzieje,może czujnik temp. od wentylatora hmmm.Pozdrawiam. 
- Od: 7 mar 2014, 22:05
- Auto: Mazda3 1.6 diesel 2006r.
Jeśli masz rocznik 2006 i jest to wersja 109KM to raczej ma filtr cząstek stałych.
Jakbyś się podpiął pod OBD2 to byś zobaczył, że wskaźnik na desce może służyć jedynie do wyczucia momentu, od którego można mocniej depnąć bez obaw.
Jakbyś się podpiął pod OBD2 to byś zobaczył, że wskaźnik na desce może służyć jedynie do wyczucia momentu, od którego można mocniej depnąć bez obaw.
Strona 1 z 1