problem z mocą:(

Postprzez krzysiekkair » 7 sie 2013, 23:23

Witam,
mam od nie dawna mazde 3 z 2007 1.6 citd bodajrze;)
mam problem z moca silnika wydaje mi sie ze samochod wszedł w tryb awaryjny:( bo cisne i tylko do 3 tysiecy obrotów idzie..a zadna kontorlka dpf czy cos w tym rodzaju nie zapaliła sie ani nie mryga..jak myslicie co to jest co powiniem z tym zrobic?
Początkujący

Od: 1 mar 2013, 23:13

Postprzez Bartoliniusz » 7 sie 2013, 23:31

podjechać na komputer
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Forumowicz

Od: 5 mar 2012, 23:21
Auto: Mazda 3 BK
1.6 Y6

Postprzez maikel » 22 lis 2013, 10:52

witam, miałem podobny problem... zero bledów sygnalizowanych a samochód nie wkrecal sie pow 3 tys tak jakby silnik byl w trybie awaryjnym ale bez zaswieconej kontrolki silnika. Po podjechaniu i podpieciu na komp ZERO błędów.
Zaczelismy pisac liste rzeczy ktore moga spowodowac brak mocy bez wyrzucenia bledu turbo erg...
problem po 2 miesiacach poszukiwan łącznie z ASO okazal sie prozaiczny – otóż miałem podanięte śiece a dokladnie 3 – samochód palil od strzala nie bylo zadnego problemu z rozruchem. Po wymianie kompletu swiec mam nie ten samochód – radykalnie poprawila sie dynamika jazdy i moc!!! Uwaga świece w M3 grzeja przez caly cykl pracy silnika nie sa potrzebne tylko do rozruchu. Sam nie mogłem w to uwierzyć ale tak jest!!! więc zanim zdecydujecie się wykrecic turbo czy erg sprawdzie sobie świece, bo może zaoszczedzicie duuuzo pieniędzy i czasu.

Pozdrawiam z mega szybkiej M3;)
Początkujący

Od: 20 lip 2013, 23:51
Auto: Mazda 3, 1,6 diesel, 90 KM, 2006 r

Postprzez pokar » 25 lis 2013, 20:16

Przy jakim przebiegu Ci się to porobiło?
Jest jakiś zalecany przebieg na jednym zestawie świec?
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 lip 2013, 20:51
Auto: Mazda 3 BK Y6 2006r. przedlift

Postprzez BlackM3 » 26 lis 2013, 19:44

Potwierdzam historię ze świecami. Jeździłem tak parę lat. Co diagnostyka wyrzucało błąd P138B. Wszyscy mechanicy jak jeden mówili "to nic ważnego, jak pali to jeździć, szkoda grzebać". I fakt, że palił dobrze, tylko ciągle brakowało mocy. W końcu zabrałem się za te świece. 3 dni przygotowań, napuszczanie świec środkami penetrującymi. W końcu sobota, klucz dynamometryczny na początek ustawione na skromne 15 Nm. I... d*pa – świeca się urwała jak zapałka. Cała część metalowa wyszła, został w głowicy cały żarnik. Wiedząc, że i tak głowica będzie do zdjęcia, wziąłem się za drugą. Identyczna historia. Bez żadnego wysiłku, nawet nie czując, że co się dzieje – świeca urwała się identycznie jak pierwsza. Resztę odpuściłem. Znajomy mechanik doradził, żeby próbować wydmuchać to co zostało odpalając silnik. Zasłoniłem szmatą miejsce mocowania świec, żeby nie palnęło gdzieś w szybę i... ani drgnęło. Wkręciłem w głowice te części świecy które wyszły i zawiozłem samochód do mechanika. 3 dni moczyli głowicę, bo świec nie mogli wybić tak były załadowane nagarem. Szlif głowicy, nowa uszczelki, komplet świec i auto śmiga jak nigdy.
Jak się okazuje świece żarowe w tym silniku pełnią ważną rolę. Nie lekceważcie błędów związanych ze świecami choćby auto dobrze paliło. Fakt, że w dobie oszczędności i świec cieniutkich jak zapałki, wymiana grozi ukręceniem, ale jak mus to mus.
4 świece NGK, uszczelka głowicy, uszczelka kolektora wydechowego, uszczelka pokrywy zaworów, podkładki pod wtryski, szlif głowicy i w sumie 10 dni auto w warsztacie 800 zł. Cena do przełknięcia myślę. Tym bardziej, że teraz jestem naprawdę zadowolony z pracy silnika.
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
Forumowicz

Od: 26 sie 2008, 14:01
Auto: Mazda 3, BK, Y6 (1.6 CiTD / PSA)

Postprzez Ralf2107 » 27 lis 2013, 14:36

Ciekawe historie z tymi świecami, ponieważ u mnie wymieniłem je profilaktycznie. Jak się okazało 3szt były przepalone, ale po wymianie nie zauważyłem żadnej różnicy w odpalaniu, czy osiągach. Świece wymieniłem na oryginalne fordowskie z napisami beru.
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Postprzez krzysiekxb » 8 gru 2013, 16:39

Witam!!
Również mam problem z mocą. Jestem nowy na tym forum. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat kodu błędu p259c . jeżeli ktoś wie coś na temat tego błędu prosze o info.
krzysiekxb

Postprzez juni0rs » 11 gru 2013, 19:17

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam podobny problem z moją mazdą 3 z silnikiem 1.6 w dieslu o mocy 109KM z 2005r.

I problem brzmi tak auto jakiś czas temu (ok 3mies) gasło wyświetlając check engine po chwili auto odpaliło i dalej jechało po czym okazało się że wiązka przewodów jest zaśniedziała została wymieniona i było ok, gdzie po jakimś czasie ok 1 mies autko przestało ciągnąć... nie załączała się turbina turbina została zregenerowana, wyczyszczony filtr na przewodzie olejowym zasilającym turbinę oraz smog w misce olejowej i turbina dalej się nie załącza czytając na forum zwróciłem uwagę na to czy dźwignia przy turbinie się rusza po odpaleniu i niestety się nie rusza. Po podłączeniu do komputera nie wyświetla żadnego błędu i moje pomysły się skończyły. Nie wiem czy może w zaworze podciśnienia mogą być pomylone wężyki? czy może zawór podciśnienia umarł czy da się to jakoś sprawdzić co jeszcze może być przyczyną?
juni0rs