Witam.
Zauważyłem taki drobny problem u mojej Madzi....
kiedy przyspieszam dość gwałtownie np jestem na 4 biegu i wciskam max samochód delikatnie zaczyna trząść dziś miałem ten problem przy prędkości około 120km/h na 5 biegu dodałem gwałtownie gazu i silnik jak by się dusił w takiej sytuacji zwykle redukuję bieg i odrazy praktycznie wrzucam ten na którym jechał i problem znika.
Dodam że moja Madzia jak trochę pojeździ po mieście lubi dyma puścić może to problem z EGR albo nieszczęsny filtr cząstka stałych proszę o pomoc.. pozdrawiam.
szarpanie przy przyspieszaniu
Strona 1 z 1
- Od: 12 wrz 2012, 10:50
- Auto: Mazda 3 1.6 Diesel 66KW (90KM)
===> Dział diesel
Rocznik mojej madzi to 2008 i teoretycznie przebieg 71 000km. Ogólnie samochód chodzi lepiej po mojej drobnej szybkościowej kuracji (dodam że wcześniej jeździła nim kobieta tylko po mieście) ale nadal jak wjeżdżam pod większą górę i mam na liczniku 120km/h na 5 biegu to samochód zwalnia, a deptanie go w podłogę tylko pogarsza efekt zaczyna go tak jakby zalewać
Może tak być, że masz już troche przytkany FAP. Co do puszczania dyma to ciężko stwierdzić. Pojedź na dłuższą przejażdżkę i przepal trochę filterek. Podłączałeś auto pod kompa? Można sprawdzić czy są jakieś błędy.
No właśnie chyba czas się wybrać na kompa.
Jeżdżę dość długie trasy do pracy więc systematycznie przepalam gadzinę i troszkę mu lepiej ale szału ogólnie nie ma. Najbardziej bulwersuje mnie wjeżdżanie pod górę mam drugi samochód CLIO z 2003 roku w dieslu 1,5DCI i pod górę leci jak na miotle.
Przy okazji gdzie można sprawdzić taką furę w Częstochowie orientuje się ktoś może.
Jeżdżę dość długie trasy do pracy więc systematycznie przepalam gadzinę i troszkę mu lepiej ale szału ogólnie nie ma. Najbardziej bulwersuje mnie wjeżdżanie pod górę mam drugi samochód CLIO z 2003 roku w dieslu 1,5DCI i pod górę leci jak na miotle.
Przy okazji gdzie można sprawdzić taką furę w Częstochowie orientuje się ktoś może.
moze wastegate jest ciagle otwarty ? może EGR się wiesza, może dolot jest rozszczelniony albo mocno szwankuje jakiś czujnik (przepływka – można odpiąć i zobaczyć jak będzie jeździł samochód – wywali błędy!; czujnik ciśnienia w dolocie, nie wiem dokładnie jak to w 90KM wygląda, ale pewnie też jest
)
Strona 1 z 1