check engine + brak mocy
1, 2
Ralf2107 napisał(a):Dodam tylko, że nie ma takiego czegoś jak "regeneracja" FAP, jest tylko wymiana albo usunięcie.
Jak to nie ma? To co te wszystkie firmy, które w ofertach regenerują tak naprawdę robią?

Mephic napisał(a):Jak to nie ma? To co te wszystkie firmy, które w ofertach regenerują tak naprawdę robią?
Naciągają klientów. Tak jak pisałem w wątku o problemach z FAP, niema możliwości żeby wydostać z niego popiół, który został po wypaleniu sadzy, bo to są kratki 1x1mm, które nie są w jednej linii na całej długości filtra, więc fizycznie nie ma takiej możliwości. Jeśli zaczynają występować problemy z FAP-em to nie ze względu na sadzę w środku tylko ze względu właśnie na popiół, który został po wypaleniu sadzy.
Pomijam fakt, że trzeba rozciąć całą puszkę, żeby wydostać filtr w jednym kawałku...
- Od: 19 cze 2011, 12:54
- Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP
Cóż... jeśli serwis daje gwarancję na taką usługę (a takie są) to albo samobójcy albo coś w tym jednak jest.. No ale cenna uwaga, zacznę zbierać na nowy FAP na wszelki wypadek 
Siemka , moja madzia diesel została wymieniona na benzynę .
Usterka wciąz powracała no i komis postawił moje auto do serwisu. Po odbiorze było tak samo , więc wymienili mi auto .była tylko benzyna 1.6 16V 2008 wiec teraz mam ją.
Jest tylko bardzo mało informacji na temat !.6 benzyny na forum !
Chyba że za słabo szukałem .
Usterka wciąz powracała no i komis postawił moje auto do serwisu. Po odbiorze było tak samo , więc wymienili mi auto .była tylko benzyna 1.6 16V 2008 wiec teraz mam ją.
Jest tylko bardzo mało informacji na temat !.6 benzyny na forum !
Chyba że za słabo szukałem .
- Od: 31 lip 2012, 23:38
- Auto: MAZDA 3 1.6 Diesel DOHC
2006r
ARII napisał(a):Jest tylko bardzo mało informacji na temat !.6 benzyny na forum !
bo tu nie ma się co popsuć
Ralf2107 napisał(a):nie ma takiego czegoś jak "regeneracja" FAP
jest
wszystko zależy od tego w jakim stopniu filtr jest zapchany.
Nie jeden FAP odzyskał sprawność po dolaniu do baku tego –>
http://forte-nwe.pl/Co-Zrobic-Z-Filtrem ... h-DPF.html
Po przeczytaniu tego artykułu wnioskuję iż preparat ten nie nadaje się do filtrów FAP, które fabrycznie mają konstrukcję gdzie jest wtryskiwana dodatkowa dawka płynu (Eolys), który to właśnie obniża temperaturę spalania.
Owszem do filtrów DPF można się pokusić i wypróbować ponieważ tam przepalanie troszkę inaczej wygląda.
Owszem do filtrów DPF można się pokusić i wypróbować ponieważ tam przepalanie troszkę inaczej wygląda.
FAP zapycha się popiołem, który pozostaje po wypaleniu sadzy i tego popiołu już się nie wypali niczym. Jedyna możliwość to mechaniczne czyszczenie co w naszych mazdach jest bardzo trudne o ile nie niemożliwe
w citroenach bodajże puszka w której siedzi FAP jest otwierana i można go wyjąć i wypłukać wodą, akostarek gdzieś tu wrzucał filmik.
- Od: 19 cze 2011, 12:54
- Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP
1, 2