Stuki po odpaleniu (na zimnym silniku) po włączeniu ogrzewania lub klimy????

Postprzez elvisxxx » 1 kwi 2011, 22:07

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i chciałem skorzystać z waszych opinii na temat jak w tytule.
Mam mazde 3 z 2007 roku 2.0 diesel, po odpaleniu silnika i włączeniu ogrzewania bądz klimy zaczyna byc slychac jakis stukot z okolicy silnika poczym, gdy wyłączam nawiew wszystko wraca do normy i oczywiscie, gdy ponownie włączam to znow slychac ten dzwiek, jednakze po nagzaniu silnika i wlaczeniu nawiewu jakby stukot ustaje i wszystko dziala (słychac) prawidlowo. Macie może jakis pomysl, co to moze byc, czy ten typ tak ma? pozdro.
elvisxxx

Postprzez Koper1473 » 2 kwi 2011, 23:47

W zimę miałem takie same objawy. Teraz zresztą jak odpalę to tez cos czasami puka. Macie jakieś propozycje czy jest to związane z wentylatorem, ogrzewaniem? Może poduszka pod silnikiem, a moze dwumasa.:(
Forumowicz

Od: 11 lut 2011, 00:04
Auto: Mazda 3 (BK) Y6 1.6 109KM 2004

Postprzez andrzej72 » 3 kwi 2011, 12:44

A nie jest to wina sprężarki klimy.Kiedy nawiew ustawiasz na 0 klima automatycznie się wyłancze.W innym przepadku klima pracuje co jakiś czas.
Jest Mazda jest Jazda
Początkujący

Od: 29 maja 2010, 19:52
Auto: Mazda 3 sedan 2.0 AT USA

Postprzez Koper1473 » 3 kwi 2011, 14:44

Ja mam takie objawy nawet przy wyłączonej klimie. Taki dźwięk, który nie jest synchroniczny (nieregularne pukanie). Teraz gdy jest ciepło juz tak nie puka, jak juz to rzadko. A w zimie jak wyciągnąłem z garażu to pukało.
Forumowicz

Od: 11 lut 2011, 00:04
Auto: Mazda 3 (BK) Y6 1.6 109KM 2004

Postprzez elvisxxx » 3 kwi 2011, 15:30

ja miałem wymieniany kompresor od klimy na drugi, bo we wcześniejszym zatarło sie łożysko, mała poprawka do tego, ten dźiewk jes rowniez na rozgrzanym silniku. Po przejechanych 100 km podniosłem maske i nasłuchiwałem prace silnika, i gdy włączyłem klimę lub nawiew znów zaczął dochodzić ten dźwięk, jednak zauważyłem, ze w okolicy właśnie klimy, rozrzadu, jakby cos sie zalączalo i zaraz wylączalo i tak co chwila wtedy właśnie slyszalny jest ten dziwny dzwiek, jakby cos z elektronika tzn. zalacza kompresor a po chwili (jakichs 10 sekundach, wtedy jest ten dzwiek) rozłącza, równiez wtedy widac szarpniecie silnika lub jakby paska klinowgo, zaczyna krecic szybciej i zaraz wylacza i tak caly czas a moze po wymianie kompresora k. jakis bład w kąpie to powoduje???? wk***wia mnie to troche i w pon jade do mech zeby stwierdzic co to? bez udziału klimy chyba jest ok nie ma tego w ogoóle, chociaz gdy właczam ksenony po odpaleniu to tez cos takiegfo podobnego słychac, albo to juz moja wyobraznia;/
elvisxxx

Postprzez elvisxxx » 3 kwi 2011, 22:24

jakby tego było mało to czuć wibracje na pedałach podczas jazdy jak i podczas wciskania sprzegla hamulca lub pedalu gazu, co to kurna jest??? poduszki silnika?? raczej nie ma to zwiazku z pierwszym opisywanym problemem....strasznie denerwuje podczas jazdy, jakby wibracje silnika przenosily sie na poedały....????
elvisxxx

Postprzez elvisxxx » 3 kwi 2011, 22:40

dodam ze podczas jazdy jest tak caly czas i podzczas wciskania wszystkich pedalow na postoju również..
elvisxxx

Postprzez Blumek » 3 kwi 2011, 22:54

Kolego nerwy w konserwy, my nie jesteśmy w stanie przez forum usłyszeć co gdzie i jak ci stuka, puka itp. "Tradycyjnie" jakbyś uzupełnił profil, skąd jesteś itd to może by nawet ktoś mógł się pofatygować i Ci pomóc. I nie pisz posta pod postem bo Admini tego nie lubią.

elvisxxx napisał(a):jakby cos sie zalączalo i zaraz wylączalo

To pewnie kompresor, może zatarty ?
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez elvisxxx » 3 kwi 2011, 23:07

OK, sorry jestem tu nowy, zaraz wszystko uzupełniam. Podaje link do filmiku ktory dzisiaj zrobilem z ów problemem (tym pierwszym;p), obejrzyjcie filmik do końca :http://w981.wrzuta.pl/film/4LtZ6IxekeR/terkot_mazda_3
elvisxxx

Postprzez Dominooo » 4 kwi 2011, 09:26

Ja się podepnę pod ten temat.
Czy po włączeniu klimy odczuwacie zwiększone drżenie w aucie?
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez bouoz » 4 kwi 2011, 09:31

po włączeniu klimy u mnie bardziej drga.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Forumowicz

Od: 5 lip 2010, 21:04
Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB

Postprzez elvisxxx » 4 kwi 2011, 09:57

szczerze mówiąc nie zauważyłem, żeby auto bardziej drgało, ale to włączanie i wyłączanie "czagoś" (chyba klimy) jest samoczynne i według mnie nie powinno tak być..napewno rano na zimnym, jesli zalacze nawiew to czuc silniejsze drgania w samochodzie co chwile..
elvisxxx

Postprzez Dominooo » 4 kwi 2011, 15:43

elvisxxx napisał(a):szczerze mówiąc nie zauważyłem, żeby auto bardziej drgało...

...jesli zalacze nawiew to czuc silniejsze drgania w samochodzie co chwile..

No to drga bardziej czy nie?
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez elvisxxx » 4 kwi 2011, 19:28

sorry, tak drga bardziej..
elvisxxx

Postprzez elvisxxx » 6 kwi 2011, 09:03

byłem wczoraj w Jaksa, oczywiście zajął się moja mazda w większości chwalony na forum Pan Jarek M., podłączył auto do komputera i skalibrował wtryskiwacze, podobno należy coś takiego wykonywać co 20tys. km, rzeczywiście już przy włączonej klimie silnik zachowuje się normalnie i nie wydaje z siebie głośniejszego klekotu, przynajmniej na rozgrzanym silniku jest ok, na zimnym wciąż można usłyszeć podobne stuki, ale wydaje się, że są o polowe cichsze niż poprzednio..na razie jest dobrze, dam znać jakby coś się zmieniło:]
elvisxxx