olej w filtrze powietrza (M3 BK 1,6diesel)
vqsoft napisał(a):Miru uważaj z tym w zimie
Tak! teZ nad tym rozmyślałem trzeba będzie ten wynalazek chyba wyp....yć bo mrozy mogą zrobić swoje.
filterek jednak pomaga ,dzwoniłem do ASO i pan powiedział że nowa pokrywa wcale nie musi pomóż ten typ tak ma zapocenia występują i już,a separator jest zintegrowany z pokrywą i nie występuje jako część
Chłopaki a o co chodzi z tą zimą? Że w zimę może się coś stać?
- Od: 12 wrz 2010, 18:36
daniel 1.6cdti napisał(a):Chłopaki a o co chodzi z tą zimą? Że w zimę może się coś stać?
O nic wielkiego włożyłem w odmę mały wykombinowany filterek żeby zatrzymywał drobinki oleju które się wydostają przez separator notabene kiepski.Filterek pomaga ale nie w 100% no i właśnie ten filterek może zamarznąć i wtedy by była katastrofa bo się zrobi korek i nie będzie odpowietrzania skrzyni korbowej.
To że turbo ciągnie powietrze z filtra a odma jest w pięta w ten dolot to z odmy też ciągnie ma to wpływ na puszczanie oleju bo jak wypiąłem odmę i zapaliłem silnik to powietrze zapie...la, ale drobinki oleju na czystej dłoni się nie pokazują

No nie wiem. Może napisałbyć coś więcej. Jest cały temat o tym co i jak: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=124662. Czy to jest dla CIebie pomocne?
Generalnie czyszczenie odmy (jeśli masz zalany filtr powietrza) to tylko usuwanie skutków np lejącego turbo. Jeśli nikt w serwisie nie zalał Ci oleju ponad stan, a masz olej na filtrze powietrza, to powinieneś więcej poczytać o tym, co to może być, ale duża szansa że turbo Ci się po prostu konczy. Tak jak mowie – to usuwanie skutkow, a nie przyczyny, wiec moze napisz cos wiecej. Czy wymieniales olej ostatnio, ile masz go na bagnecie, czy po odkreceniu korka wlewu oleju na cieplym silniku dmucha itp itd.? Ogolnie temat byl walkowany na forum dosc mocno
Pozdrawiam,
Konrad
Generalnie czyszczenie odmy (jeśli masz zalany filtr powietrza) to tylko usuwanie skutków np lejącego turbo. Jeśli nikt w serwisie nie zalał Ci oleju ponad stan, a masz olej na filtrze powietrza, to powinieneś więcej poczytać o tym, co to może być, ale duża szansa że turbo Ci się po prostu konczy. Tak jak mowie – to usuwanie skutkow, a nie przyczyny, wiec moze napisz cos wiecej. Czy wymieniales olej ostatnio, ile masz go na bagnecie, czy po odkreceniu korka wlewu oleju na cieplym silniku dmucha itp itd.? Ogolnie temat byl walkowany na forum dosc mocno
Pozdrawiam,
Konrad