Awaria rozrządu
vqsoft a ile Cię kosztowała łącznie w Jaksie wymiana rozrządu (części + robocizna)? a odnośnie tego jak piszesz skundlenia to czegoś nie rozumiem...na tych częściach jest naklejka z logiem Mazdy – więc są to chyba części, które są certyfikowane przez Mazdę czy może się mylę???
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
no wiem, że jest logo Forda
ale jest też naklejka Mazdy – więc wydaje mi się, że ten rozrząd po prostu nadaje się do obydwu marek... ale coraz bardziej dojrzewam do myśli, że może rzeczywiście zrobić to w Jaksie tym bardziej, że mam do nich tylko 70 km...jutro spróbuję się pojawić u nich osobiście i ustalić cenę za usługę...
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
Panowie
Jak to jest z tą pompą...ja właśnie dzisiaj wymieniałem rozrząd w ASO (123 tys. przebiegu). Miły Pan, który mnie obsługiwał na pytanie o pompę wody też się zdziwił, stwierdził, że nie jest to element, który:
1) Wchodzi w skład elementów wymienianych przy wymianie rozrządu,
2) Mógłby stwarzać jakiekolwiek problemy...
Trochę mnie to ogłupiło. Gość mnie uspokoił, że podczas wymiany rozrządu mechanicy dokładnie sprawdzają urządzenia współpracujące.
Sam już nie wiem co mam myśleć...
Jak to jest z tą pompą...ja właśnie dzisiaj wymieniałem rozrząd w ASO (123 tys. przebiegu). Miły Pan, który mnie obsługiwał na pytanie o pompę wody też się zdziwił, stwierdził, że nie jest to element, który:
1) Wchodzi w skład elementów wymienianych przy wymianie rozrządu,
2) Mógłby stwarzać jakiekolwiek problemy...
Trochę mnie to ogłupiło. Gość mnie uspokoił, że podczas wymiany rozrządu mechanicy dokładnie sprawdzają urządzenia współpracujące.
Sam już nie wiem co mam myśleć...
- Od: 23 lut 2010, 15:52
- Auto: Mazda 3 MZ-CD 1.6 sport top
Potwierdzam! też pytałem tylko nie w ASO i jedni mówią tak drudzy tak wiekszość jednak zaleca wymiane dopiero przy drugiej wymianie paska.
W sumie zbieram informacje – fajnie by było jakby ktoś definitywnie to rozstrzygnął. Mam 114.000 km i nastawiam się na wymianę rozrządu przy 120 (pytanie czy z pompą czy bez), mam nadzieję, że do tego czasu nic się nie stanie.
Mam 105 i też się przymierzam do wymiany ale za jakiś czas ale pytam i pytam znajomy macher to mi powiedział że z tymi pompami to trochę jest nabijanie kasy sprzedawcom ręka rękę myje wiadomo mechanicy mają swoich dostawców i sklepy od nich biorą częsci jak dużo są upusty ,a klijent płaci nieświadomy ja raczej zrezygnuje z wymiany pompy przebieg mam pewny ale będę chciał byc przy wymianie jak będzie trzeba to wymienie jak nie to nie
Wita !czekałem na twoją wypowiedź tak jak piszesz trzeba obejrzeć i z tego co mi wcześniej napisałes to u mnie akurat już powinna być aluminiowa,ale napewno oblukam przy wymianie.PZDR.
Biorąc pod uwagę mój przykład na drugi raz nie zastanawiałbym się, czy wymieniać równiez pompę. O ile dobrze się orientuję plastikowe elementy zniknęły z pompy po lifcie. Co by nie pisać, metal, to metal. W kwestii relacji; zakupiony silnik, wraz z pompą po lifcie jest juz w warsztacie i czekam na przełożenie. Liczę, że pod koniec czerwca wszystko będzie zrobione.
Pzdr
Pzdr
- Od: 27 lut 2010, 17:36
Kurde, ciągle dziwi mnie ten temat rozrządu. Jak się to ma np. do tego: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=36310
Nigdy paskowi nie dałbym 240 tys. przebiegu. Też dziwi mnie, że producent podaje takie dane w książce. Wiele razy na tym forum wspominano w jakich granicach przebiegu należy go wymieniać. U Jaksy również usłyszałem, że 240 tys., to gruba przesada. Z łańcuchem mam dobre doświadczenia. Mając 10 lat temu Nissana Primerę nigdy mi przez myśl nie przeszło, by zaglądać do rozrządu na łańcuchu.
Pzdr
P.S. Silnik juz w komorze i czekamy jedynie na osłony rozrządu. Koniec miesiąca jest realną data uruchomienia samochodu.
Pzdr
P.S. Silnik juz w komorze i czekamy jedynie na osłony rozrządu. Koniec miesiąca jest realną data uruchomienia samochodu.
- Od: 27 lut 2010, 17:36
vqsoft napisał(a):alternatywa to zakłąd w Mysłowicach
Mógłbym prosić o namiary? Mam do Mysłowic bliziutko więc może w przyszłości się przydać adres do tego zakładu.
Z góry dzięki.
~~znalazłem, zapewne chodziło o mazvagtech
Ostatnio edytowano 8 lip 2010, 21:29 przez tomewa, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 24 cze 2010, 19:55
- Auto: Mazda CX-5, 2.0 MT 4x4 2013 SkyPassion Red Soul
Mazda 3 BK, 1.6 CiTD, Sedan, 2004r
eszer napisał(a):W poniedziałek Mazda została odebrana. Jak na razie silnik działa bez zarzutu, jest cichy i ma "kopa". Jestem ciekaw spalania, ale na wyniki trzeba zaczekać. Dziękuję Jaksie za profesjonalne podejście i polecam warsztat.
Pzdr
czyli silnik byl naprawiony ? ile cie to wszystko kosztowalo ?
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift