Filtr paliwa w silniku 1.6 ZJ/Z6
Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na temat gdzie znajduje się filtr paliwa w mazdzie 3 1.6 16V.Niektóre katalogi piszę że nie ma a niektóre piszą że jest znalazłem Manna Wk 614/46 i Filtrona PP 865/5.
Więc gdzie on się znajduje o ile tam jest.
- Od: 17 paź 2008, 20:03
- Auto: 1.6 16V Sport
adama35 napisał(a):Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na temat gdzie znajduje się filtr paliwa w mazdzie 3 1.6 16V.Niektóre katalogi piszę że nie ma a niektóre piszą że jest znalazłem Manna Wk 614/46 i Filtrona PP 865/5.
Aktualnie miałem temat filtra paliwa, a raczej próby jego wymiany. Mam silnik 1.6 benzyna w Maździe 323 F z 2002 roku. Jak ktoś wspomniał filtr jest pod tylną kanapą montowany na zbiorniku. Problem w tym, że śruby go trzymające były skorodowane i osoba wymieniająca poddała się. Opcje teraz są dwie: albo ktoś próbuje odkręcić śruby i liczy się z urwaniem, albo kupuje używany zbiornik i montuje nowy filtr.;–) Oczywiście opcja pierwsza jest wielce prawdopodobna i wtedy mamy kłopot. Bez odgazowania zbiornika wiercić się nie da, zatem samochód przez filtr zostanie 2-3 dni w serwisie. Pierwsza opcja z drugą, to rozsądniejsze. Używany zbiornik kosztuje grosze, najlepiej go mieć w bagażniku przy wymianie filtra.;–)
I co najważniejsze. Niech mechanicy smarują wkręcane śruby, wtedy nigdy nikt nie będzie miał problemu z demontażem czegokolwiek!
Pozdrowienia,
Tomek.
Tomek.
W instrukcji jest wymiana filtra co 60 tys. km Mam 3 Top z silnikiem LF z 2005 r – filtr jest w baku ?
Wg. katalogu knechta to filtr KL 559 ? Cena ok 100 zł.
Wg. katalogu knechta to filtr KL 559 ? Cena ok 100 zł.
W silniku benzynowym według instrukcji obsługi nie ma pozycji "filtr paliwa" w czynnościach serwisowych . Występuje w pozycji "Silnik Diesla". Według katalogu części zamiennych dla benzyny 1,6 nie ma elementu "Fuel Filter".
tematów mnóstwo, skoro go nie ma np. w rocznikach 2005 to po co producenci filtrów podają że jest?
Z drugiej strony ryzykowna jest jazda po zapaleniu się kontrolki rezerwy, bo skoro nie ma filtra to syf jest zaciągnięty do wtrysków co może spowodować ich uszkodzenie/zapchanie. Trochę dziwne.
Z drugiej strony ryzykowna jest jazda po zapaleniu się kontrolki rezerwy, bo skoro nie ma filtra to syf jest zaciągnięty do wtrysków co może spowodować ich uszkodzenie/zapchanie. Trochę dziwne.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Z tego co wiem to wymiana filtra paliwa jest dosc skomplikowana – wiec raczej kosztowna.
Filtr znajduje sie razem z pompa paliwa w baku. Wymienia sie go dosc rzadko – ale jak jest okazja to moze warto...
Filtr znajduje sie razem z pompa paliwa w baku. Wymienia sie go dosc rzadko – ale jak jest okazja to moze warto...
Zgodnie z katalogiem części zamiennych filtra paliwa w benzynie nie ma wcale. Jeśli jest faktycznie elementem pompy paliwa to będzie bardzo droga wymiana.
Ooo, dzięki za informację. Myślę że jeżeli producent nie przewidział odrębnego, to może jego częsta wymiana nie jest konieczna. Autko jeździło dotychczas w Niemczech, myślę, że najgorszego paliwa to tam nie mają.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
A filtr paliwa?
Jak go znajdziesz daj znać.
Panowie a co my w 1,6 benzyna mamy w takim razie za bakiem , bo ja widziałem jakąś puszkę, wyglądała jak pompa lub właśnie filtr? Muszę się temu przyjrzeć, z tego co pamiętam są na opisane strzałkami kierunki przepływu paliwa.
Podejrzewam, że jest to zbiornik wyrównujący ciśnienie lub poziom paliwa za pompą. Ale to tylko domysły
.
Na niemieckiej stronie z częsciami znalazłem ten element opisany dodatkowo jako kohlefilter ( filtr węglowy ? ) za jedyne 166 euro.

Na niemieckiej stronie z częsciami znalazłem ten element opisany dodatkowo jako kohlefilter ( filtr węglowy ? ) za jedyne 166 euro.
Z tego co pamietam nie ma opcji zaciagniecia czegokolwiek przez wtryski. Mialem Mazde 323 Sedan z 1991 roku (fakt ze diesel). Oprocz filtra paliwa na wlocie do wtryskiwaczy byl jeszcze jeden filterek, czytaj siateczka (zupelnie niewidoczna bez rozkrecenia przewodu). Zatem bylo podwojne zabezpieczenie. A jak jest teraz... nie wiem.:–)
Pozdrowienia,
Tomek.
Tomek.
Tomek.Gdynia napisał(a):Mialem Mazde 323 Sedan z 1991 roku (fakt ze diesel)
Ja w 323 BG z 91 roku miałem filtr w benzynie.
Takie same problemy/zagwozdki są np w Peugeotach 307, kolega kupił i sprzedawca nie zdążył filtra paliwa wymienić no i zostawił go w bagażniku, po czym zostałem poproszony o jego wymianę.... i przeleciałem całą instalacje paliwową i nie znalazłem ani filtra ani miejsca w którym mógłbym go ew wpiąć. Do pompy paliwa się nie dobierałem.
Dla mnie temat filtra paliwa w 1.6 jest cały czas zagadką tym bardziej że dzisiaj teściu dzwonił do mechanika i pytał czy takowy jest i odpowiedz brzmiała, że jest.
Do puki ktoś nie wykrzyczy głośno, że filtra nie ma w 1,6 to co jakiś czas będę drążył.
filtr jest weglowy znajduje sie przed bakiem z paliwem u mnie tak jest 1,6ben na alegro jest uzywka
http://moto.allegro.pl/mazda-mazda3-1-6 ... 64092.html

- Od: 15 sie 2010, 22:52
3 nstrukcje -PL ,DE ,ENG – filtr paliwa benzyna brak- telefon do ASO – w baku niewymienialny