Check engine i ESP po wymianie sterownika silnika po kradziezyy

Postprzez Asia27 » 17 sie 2024, 20:14

Hej,
Z mojej mazdy 3 bk 2004 1.6 skradziono sterownik silnika z przepływomierzem. Po zakodowaniu przełożonego sterownika wyskoczyły błędy check engine i ESP. Elektronik który kodował sterownik poinformował mnie że to błąd czujnika ciśnienia na kolektorze (nie znam kodu) i zalecił wymianę. Mówił też że skasował poprzednie błędy. Z objawów to jedynie na 3 biegu czasami brak mocy na innych biegach wszystko działa normalnie. Przed kradzieżą samochód jeździł wzorowo, zero błędów. Po konsultacji z kilkoma mechanikami nie jestem już pewna że ten czujnik wymaga wymiany skoro wcześniej był sprawny. Każdy mechanik mówi coś innego że uszkodzony jest sterownik, przepływomierz, czujnik ciśnienia lub cokolwiek innego zostało uszkodzone przy kradzieży, albo że samochód musi się zaadaptować i trzeba jeździć normalnie. Jednak żaden mechanik nie chce jej naprawiać bo szkoda im czasu na szukanie przyczyny. Sporo kosztowala mnie ta cała sytuacja więc nie chce zamawiać części i wymieniać na oślep z nadzieją że trafię. Może macie jakieś porady od czego zacząć i co to może być ? Dzięki za wszystkie sugestie :)
Początkujący

Od: 17 sie 2024, 19:43
Auto: Mazda 3 bk 2004 1.6

Postprzez PitrekT » 20 sie 2024, 19:46

W pierwsze kolejność sprawdź jakie numery kodów błędów są generowane.
Forumowicz

Od: 27 wrz 2010, 17:58
Auto: Mazda 3 BL '12