mazda 3 2005, nawiew podaje tylko ciepłe powietrze

Postprzez marek_opole88 » 1 lis 2016, 00:52

witam,
mam mazdę3 2005 1598 benzyna. Autko jeździ dobrze, ale problem polega na tym, że cały czas z nawiewu leci ciepłe powietrze. Klima sprawdzona nabita, odgrzybiona. Jak próbuję na panelu sterowania klimatyzacją zmniejszyć temperaturę to ona się zwiększa. Jak Próbuję zwiększyć temp. to leci w dół. Przy czym jak spadnie poniżej 16 stopni to wariuje i grzeje na maxa gorącym powietrzem. Z czym może związany być ten problem? Sterowanie do wymiany? a może silniczki odpowiadające za zmiany klap, które wpuszczają na przemian zimne ciepłe powietrze są uszkodzone? Ma ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów jakiś pomysł na ten problem? Jeden mechanik mi powiedział ze koszt naprawy 1500 zł i auto tydzień w warsztacie.
marek_opole88

Postprzez yama » 2 lis 2016, 17:36

sprawdź styki pokrętła
włącz sterowanie nawiewami w trybie ręcznym jak dziala to już jest w miarę ok
czy czujnik temp pokazuje aktualna temp i czy obraca się wentyl.
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 19:14
Auto: mazda 3 1.6 BK/Eclipse 4g63(T awd)

Postprzez iparts » 3 lis 2016, 13:05

Podłącz pod komputer diagnostyczny i sprawdź czy nie ma błędów klimatyzacji. Możliwe że sterownik zaczyna odmawiać posłuszeństwa, lub tak jak kolega wyżej napisał – czujnik temperatury widzi za niską. Nie dopytałeś może tego mechanika za co taka kwota?
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM

Postprzez marek_opole88 » 29 mar 2017, 22:58

mechanik po wstępnych oględzinach stwierdził, że mogą być pourywane silniczki sterujące nawiewami itp i rzucił kwotą 1500 zł. Możliwe, że styki właśnie na pokrętle sie poluzowały. Na yuotube oglądałem filmik, że to częsta usterka. Teraz autko oddaję na generalny remont do zaufanego człowieka, pogrzebie przy tym może zrobi :) generalnie nie spodziewałem się, ze mazda to takie fajne auto. Mam je równe dwa lata i jestem bardzo zadowolony ;) Orientujecie się może jeszcze, co w przypadku, kiedy okaże się, że do wymiany jest jakaś grubsza część ? komputer, panel sterowania? gdzie można dostać takie części do mazdy 3?
marek_opole88