Układ wydechowy
Strona 1 z 1
Witam szanownych Kolegów i Koleżanki
Jestem od niedawna posiadaczem Mazdy 3 1.6 z 2003 roku. Czy ktoś mógłby mi opisać budowę całego układu wydechowego? Chodzi mi głównie o to gdzie są sondy lambda i katalizator, a właściwie gdzie powinny być bo po wizycie u mechanika dowiedziałem się, że mój układ wydechowy był modyfikowany. Ponoć nie ma już katalizatora i są jakieś inne przeróbki. Będę wdzięczny za jakiś rysunek, opis cokolwiek 
- Od: 24 wrz 2014, 21:52
- Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 105 KM 2003
Zazwyczaj w nowszych samochodach mamy doczynienia z dwoma sondami.
Przed katalizatorem i za. Katalizator znajduje się zaraz za kolektorem wydechowym, za nim są już tłumiki.
Gdy jest jedna sonda to tylko przed katalizatorem.
W pierwszym przypadku usunięcie katalizatora będzie objawiało się błędami w kompie i pewnie zapaleniem kontroli "Check engine" – chyba że ktoś zamontował emulator.
W drugim przypadku tego nie będzie.
Przed katalizatorem i za. Katalizator znajduje się zaraz za kolektorem wydechowym, za nim są już tłumiki.
Gdy jest jedna sonda to tylko przed katalizatorem.
W pierwszym przypadku usunięcie katalizatora będzie objawiało się błędami w kompie i pewnie zapaleniem kontroli "Check engine" – chyba że ktoś zamontował emulator.
W drugim przypadku tego nie będzie.
Strona 1 z 1