Witam!
Wczoraj po odśnieżeniu mojej Madzi ruszyłem śmiało do pracy. Po 10 m zapaliła mi się kontrolka od silnika i od kontroli trakcji (DSC). Postanowiłem przejechać jakiś dystans żeby sprawdzić czy widać jakieś objawy. Okazało się, że strasznie muli, w ogóle nie ma mocy. Dzisiaj podpiąłem do komputera i wyszło, że przepływomierz powietrza coś szwankuje. Właśnie chce kupić jakiś ale chciałbym się poradzić jaki. Są zamienniki po 300PLN, w serwisie krzyknęli 770 PLN. Czy będę miał jakieś problemy z zamiennikiem?
A może nie muszę wymieniać. Zastanawiałem się też czy to nie filtr paliwa bo ostatnio zatankowałem na nowej stacji "BLISKA" i może to nie powietrze jest przyczyną tylko paliwo? Czy przy diagnostyce jest kod dla filtra paliwa i jak z tym filtrem jest i gdzie on jest bo słyszałem, że w baku więc jak się go wymienia?
Z góry dzięki za pomoc.
Zamółka i konrolka silnika – Mazda 3 sedan 2005 1,6 benzyna
Strona 1 z 1
W benzynie tego filtra się nie wymienia ( tak gdzieś czytałem ) i pewnie dlatego jest gdzieś mocno ukryty
A nawet go prawdopodobnie nie ma, pompa jest na zewnątrz a filtra tam nie ma.Opinie na ten temat są naprawdę różne.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Wiktor800 napisał(a):Dzisiaj podpiąłem do komputera i wyszło, że przepływomierz powietrza coś szwankuje.
A konkretnie to jaki kod bledu sie pojawil?
Wiktor800 napisał(a):A może nie muszę wymieniać. Zastanawiałem się też czy to nie filtr paliwa bo ostatnio zatankowałem na nowej stacji "BLISKA" i może to nie powietrze jest przyczyną tylko paliwo?
hm...

Wiktor800 zastanow sie co piszesz...

Okresl tez czy prowadzisz wlasne rozwazania, czy poruszasz jakis problem, ktory cie nurtuje...
Jezeli to sa rozwazania, to podaj to w temacie – beda to inni czytac.
Jezeli chcesz pomocy i szukasz rozwiazania, to badz troche bardziej konkretny:
skutek (objawy), badanie (kody bledow).
...to na czym polegalo to podlaczenie do kompa?
Moze zle paliwo, moze przeplywka, a moze obie te przyczyny...

Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wiktor800 napisał(a):w sumie to są dwa kody błędów:
CODE001:
Continuouse Memory DTC
Code002:
P0102 MAF Sensor Circuit Low inpute
Sprawdz kable od MAF na zwarcie do masy lub na przerwe...
Arkana , Renault , Mii
Wiktor800 napisał(a):Wymieniłem przepływomierz powietrza(zamiennik 300PLN) i silnik zachowuje się normalnie. Ale kontrolka check gaśnie dopiero jak zapale silnik, czy to z powodu że nie resetowałem komputera?
Kontrolka gaśnie Ci prawidłowo. Tak powinno być.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Strona 1 z 1