przez Tepez » 9 wrz 2014, 13:24
Witam, parę dni temu zakupiłem Mazdę 3 z 2004r , silnik 1,4l benzyna, 85KM (BK).
Chciałbym się dowiedzieć jaki olej silnikowy wlewać, zakupiłem ostatnio, bo był na promocji Mobil SUPER 2000 X1 10W40 4L (dla benzyniaków) i dolałem go, ponieważ miernik oleju pokazywał, że oleju jest mniej niż minimum, bagnet był prawie że suchy. Dolałem około 0,5 – 1L oleju i sprawdziłem ponownie.
Na pierwszy rzut oka bagnet jest lekko wygięty, albo w tym modelu to normalka, nie wiem ale nie mogę odczytać nadal ile jest oleju, rozgrzewałem silnik, odczekiwałem 10-20 minut i nadal pokazywało zero oleju. Wskaźnik ciśnienia oleju znika, więc problem jest albo z bagnetem, albo już nie wiem z czym.
Aktualnie mam kontuzję i nie mogę chodzić, ale samochód stał lekko, na prawdę lekko na wzniesieniu do garażu przodem i tyłem, ten sam wynik, bo sprawdzałem pierwszego i drugiego dnia poziom oleju.
W tej chwili nie mam jak podejść do garażu i się bawić, ale niepokoi mnie to.
Postanowiłem, że za kilka dni podjadę kawałek do mechanika na wymianę płynów eksploatacyjnych i filtrów wszelakich, bym miał pewność, że olej jest i nie jest go ani za mało, ani za dużo i samochód jest gotowy do jazdy i na zimę.
Tutaj do Was też pytanie, czy mam mieć swoje płyny, oleje itp czy przy wymianie w cenie mi już podolewają odpowiednie do tego samochodu oleje i płyny?
Jeżeli lepiej mieć swoje, to jakie mam je zakupić? Nie wiem czy dobrze wyczytałem, bo w instrukcji pdf z ksero mogę sobie godzinami szukać informacji.
Olej: 5W40 (tak w instrukcji jest zaznaczony), ale podobno można dolewać inne np. 10W40 tak jak w moim przypadku.
Płyn hamulcowy DOT3 lub DOT4 ?
Płyn do chłodnic typu G11
A płyn przekładniowy też wymieniają? też go muszę kupić? i jaki konkretnie?
Zawrót głowy :/
Proszę o konkretne odpowiedzi ludzi, którzy się znają.
Dopisano 9 wrz 2014, 14:43:
Haaa znalazłem kilka informacji z instrukcji:
Oleje i płyny...
Olej silnikowy API SL (5W30 lub 10W40) – mam już 10W40 jakieś 3,5L
Olej skrzyni biegów: API Service (GL-4 lub GL-5) albo SAE 75w90 (syntetyczny olej)
Płyn układu wspomagania kierownicy: ATF M-III lub zamiennik Dexron II.
Płyn hamulcowy i sprzęgła: SAE J1703 lub FMVSS116 DOT-3 lub DOT-4
A teraz... ile tego potrzebuję przy wymianie olejów i płynów...
Olej silnikowy: 3,9L
Płyn chłodzący: 6L
Olej w ręcznej skrzyni biegów: 3,04L
Powiedzcie mi, muszę nakupić tyle, by mi w warsztacie dolali z tego?