zakupiłem tydzień temu używaną Mazdę 3 w sedanie, rocznik 2006, 1.6 benzyna / 105KM.
Auto wydaje się być zadbane i jeździ się naprawdę przyjemnie, tym bardziej, że przeniosłem się z rozklekotanego Hyundaia Getza 1.5CRDi 2004. Mam jednak kilka nurtujących mnie pytań:
1. Radio w aucie odbiera stacje słabo, mieszkam w Gdańsku i jak już znajdę jakąś dobrą częstotliwość to co skrzyżowanie odbiór słabnie. Jako, że lubię mieć czysty dźwięk to jest to dość irytujące, a poza miastem już naprawdę jest beznadziejnie.
Warto zaznaczyć, że odbiór audio z USB, które wpinam do transmitera też jest słabej jakości. Pogra może 10 sekund czysto i nagle zaczyna co raz bardziej trzeszczeć, dodam że nawet jak bass ustawie na 0 lub -6 to nie ma różnicy w charakterystycznym "trzeszczeniu", wiec to chyba nie jego wina, ale ciul wie.
2. Spalanie – i tu jest spora rozkmina. Jako, że zależało mi na w miarę ekonomicznym aucie / silniku to komputer ewidentnie przekłamuje wg mnie spalanie (wiem, że często przekłamują w każdym aucie). Jednakże... dla przykładu. Ostatnio zatankowałem 37l 95iątki na bp, specjalnie zerknąłem przed tankowaniem gdzie sie znajduje wskazówka paliwa, żeby móc obliczyć realne spalanie. Okazuje się, że na tych 37l przejechałem około 400km... czyli wychodzi na to, że na 100km palił mi 9,25l.
Dodam, że 200km przejechałem na autostradzie jadąc średnio 140km/h, gdzie komputer pokazywał mi spalanie około 8l, natomiast kolejne 200km przejechałem w mieście, gdzie średnio pokazywało mi 9,3l. Idąc tym tropem auto wg komputera powinno palić 8,65l/100km, więc przekłamanie względem komputera byłoby aż o 0,6l/100km wyższe?
W moim odczuciu powinno wyjść mniejsze spalanie niż 9,25l/100km z tego co pokazuje komputer i tutaj jest moje pytanie, czy to standard, ze to auto tyle pali czy może też powinienem czemuś bardziej się przyjrzeć od strony mechanicznej, a jesli tak, to na co zwrócić uwagę? świece, wtryski? zielony jestem

Dodam również, że przez te 400km regularnie używałem ustawienia temperatury (22stopnie i 2 stopień mocy nawiewu), wyłączałem AC, nie wiem czy to ma jakiś duży związek z podniesionym spalaniem, ale jeśli tak to chyba komputer powinien też to brać pod uwagę.
3. Towarzyszy mi charakterystyczny nieprzyjemny dźwięk z podwozia po wrzuceniu pierwszy raz dwójki, ale tylko wtedy, pozniej juz ten dźwięk nie występuje i zastanawia mnie co to może być... Auto aktualnie jest u mechanika i zobaczymy co powie, ale mechanik mechanikowi nierówny, jak i pasjonacie, dlatego chciałem też to zaznaczyć, gdyż jest tu masa ludzi, którzy się znają.
4. Pierdoła, ale czerwone podświetlenie pokrętła od poziomu nawiewu nie działa, mechanik powiedział, że dostęp jest tam ciężki i chciałem się dopytać czy rzeczywiście tak jest i czy jest możliwość jako laikowi samemu to zrobić.
To by było na tyle póki co, jeśli jakaś dobra dusza będzie skłonna mi odpowiedzieć to będę niezmiernie rad. : )