skrzynia biegów-okresowo ciężko wchodzą biegi

Postprzez waldib12 » 24 kwi 2016, 17:23

witam.mam pytanie odnośnie takiego objawu podczas zmiany biegów,otóż co kilkanaście lub kilkadziesiąt zmian biegu nagle kilka ,kilkanaście razy biegi wchodzą bardzo ciężko jakby zamiast oleju w skrzyni była margaryna po czym wszystko wraca do normy i tak w kółko,zaznaczam,że olej w skrzyni jest świeżo wymieniony na shell 75w90.Przed wymianą też był taki sam objaw.Nie jestem w stanie powiedzieć czy w aucie było wymieniane sprzęgło (auto przywiozłem z niemiec gdzie wg książki serwisowej do 90tkm było serwisowane w aso mazdy,teraz ma 157tkm)jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o podpowiedź.z góry dzięki.
Początkujący

Od: 10 sty 2016, 13:58
Auto: mazda 3 1.6 105 km htb sport exclusive 2004r

Postprzez boroszlezsko » 27 kwi 2016, 10:33

ja wymieniałem olej w skrzyni przy 120tyś teraz mam 136 i też mam takie wrażenie, że czasem biegi wchodzą ciężej. Przy ruszaniu przy dwójce nawet czasem coś zgrzytnie/zahaczy :/ Sprzęgła jeszcze nie wymieniałem.
Forumowicz

Od: 27 sty 2014, 20:58
Auto: Mazda 3 BK 1.6 '06/07

Postprzez waldib12 » 27 kwi 2016, 16:41

No właśnie nie wiem o co kaman,nieraz jedniego dnia biegi wcodzą dobrze a nieraz na krótkij trasie potrafi się to zdarzyć ze 2 razy.nie wydaje mi się ,że ten typ tak ma tylko prawdopodobnie sprzęgło mogło być wymieniane i mechanik coś za mocno dokręcił lub nie dokręcił lub coś w tym stylu,dodam ,że u mnie nic nie zgrzyta,czasem wsteczny wchodzi z oporem lub na 2 lub 3 razy ale to chyba przypapdłość japończyków(mam też toyotę yaris verso i też tak ma)
Początkujący

Od: 10 sty 2016, 13:58
Auto: mazda 3 1.6 105 km htb sport exclusive 2004r

Postprzez tom__86 » 7 gru 2016, 20:19

Też mam podobny problem (benzyna 1.6). Pojawił się po wymianie oleju przekładniowego (75W90) w maju. Na początku nieznacznie (ale wyraźnie odczuwalne) chwilowo ciężej wchodziły biegi (wszystkie 1-5) po kilku zmianach ustępowało. W trakcie jazdy tak ok 30min zdarzało się max 2 razy. Czasami zaraz po ruszeniu (garaż ok 10-20). Jak przyszły chłodniejsze dni to się to nasiliło, ale nadal nieregularnie czasami 2 razy/30min czasami wcale. Kilka razy po ciężkim wbiciu 5 przy spróbowałem "przepompować" sprzęgłem ze 3-5 razy i pomogło. Redukcja do 4 już poszła lekko. Żadnych dziwnych dźwięków przy tym nie słyszę. Problemów z ciężkim wchodzeniem biegów nigdy wcześniej nie miałem (poza sporadycznie wsteczym lub 1, ale to standard z tego co czytam).
Czy coś ktoś kiedyś...?? Koledzy poprzednicy w tym wątku rozwiązali ten problem?
Początkujący

Od: 20 wrz 2012, 10:57
Auto: Mazda3 1.6 Z6 2006r