Czujnik stukowy – błędy, awarie i działanie
No właśnie u mnie jedna z nich jest w masakrycznym stanie. Wcześniej myślałem że to jakieś wyciek z wtryskiwaczy a to właśnie z pod tej uszczelki.
PS. W jaki sposób dostałes się, wypiąłeś z zaczepów przewod od czujnika ?
PS. W jaki sposób dostałes się, wypiąłeś z zaczepów przewod od czujnika ?
Ostatnio edytowano 14 lip 2016, 14:12 przez cezex, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 16 lis 2013, 21:22
- Auto: Mazda 3 BK 2008
Wymiana czujnika usunęła problem i błąd. Powiem tak wymiana wcale nie jest prosta że względu na dostęp do czujnika. Dla potomnych bo ja miałem stresa po wszystkim mazda nie chciała odpalić. Problemem była złączka od rozrusznika nie wiem czy podczas robót poluzowala się czy co. Wyczyszczenie styków, dogiecie blaszek wtyczki oraz potraktowanie złączki i gniazda contactem rozwiązalo problem. Mazda odpala i brak problemów z czujnikiem stukowym
- Od: 16 lis 2013, 21:22
- Auto: Mazda 3 BK 2008
Masakra wymieniłem ten czujnik i przez około 200 km było okej. Teraz z kolei wypada mi błąd P0327-C niska wartość czujnika spalania stukowego. Macie jakiś pomysł co może teraz powodować usterkę ? Może coś nie tak z zapłonem mam i wywala ten błąd teraz ?
- Od: 25 wrz 2013, 22:16
Kilka tygodni po zakupie zapalił mi się check engine i wyszedł błąd P0328 jak u Was. Zatankowałem PB98 i było ok... i od tamtej pory zalewałem 98 i już błąd się nie pokazał. Teraz znowu temperatury spadły i pewnego dnia znowu zaświecił się check z tym samym błędem :/ Więc teraz bez różnicy czy 95 czy 98. Jak jest cieplej i silnik się nagrzeje, to czasem potrafi zgasnąć. Ale przy niższych temperaturach błąd się pojawia. I chyba wypadło by wymienić ten czujnik, czy problem może leżeć gdzie indziej?
- Od: 28 lut 2016, 18:25
- Auto: Mazda 3 BN 2.0 AT
Dominik90 napisał(a):Kilka tygodni po zakupie zapalił mi się check engine i wyszedł błąd P0328 jak u Was. Zatankowałem PB98 i było ok... i od tamtej pory zalewałem 98 i już błąd się nie pokazał. Teraz znowu temperatury spadły i pewnego dnia znowu zaświecił się check z tym samym błędem :/ Więc teraz bez różnicy czy 95 czy 98. Jak jest cieplej i silnik się nagrzeje, to czasem potrafi zgasnąć. Ale przy niższych temperaturach błąd się pojawia. I chyba wypadło by wymienić ten czujnik, czy problem może leżeć gdzie indziej?
Wydaję mi się że uszkodzony czujnik nie wykazywał by takiej ingerencji w pracę silnika. W moim przypadku jak raz check się zapalił już nie dało się go skasować i nie było żadnych efektów ubocznych w pracy silnika oraz spalaniu. Niska jakość paliwa może się przyczyniać do spalania stukowego cyt.: "[...] im mniejsza jest jego liczba oktanowa, tym bardziej rośnie ryzyko jego samozapłonu [...]".
A dlaczego błąd P0328 jest traktowany jako uszkodzenie czujnika, może bardziej się przyjrzeć problemowi iż w silniku żeczywiście występuje spalanie stukowe.
cyt.: "[...] winą za powstawanie zjawiska spalania stukowego obarcza się także gromadzący się w komorze cylindra nagar [...]" być może długo tankowałeś paliwko na jednej stacji i dopiero teraz wychodzą efekty słabego paliwka. Jak zalałeś Pb89 to na jakiś czas ustąpiło spalanie stukowe bo troche przepaliłol wytworzony nagar.

Żadnej ingerencji nie zauważyłem. Bo pracuje tak samo od zakupu silniczek. Może źle się wyraziłem. Pisząc ze zgaśnie miałem na myśli check engine 
A tankuje na różnych stacjach. I nie słyszę tez żadnych metalicznych odgłosów. A takowe podobno występują przy spalaniu stukowym.
A tankuje na różnych stacjach. I nie słyszę tez żadnych metalicznych odgłosów. A takowe podobno występują przy spalaniu stukowym.
- Od: 28 lut 2016, 18:25
- Auto: Mazda 3 BN 2.0 AT
100 zł za czujnik to dobra cena bo mam dojście do takiej ceny?
Nowy a przy większej ilości jeszce cena by poszła w dół
Pytanie czy czujnik został właściwie wymieniony? Czujnik piezoelektryczny jakim jest stukowy jest bardzo łatwo uszkodzić przy dokręcaniu go niewłaściwą siłą. Najczęstrzą usterką czujników jest błąd montażu, lub ewentualnie wiązka elektryczna.
Cześć.
Czy ktoś kojarzy jaka firma produkuje te czujniki na pierwszy montaż? Cena oryginału 427zł, zamienników powyżej 200zł jest sporo ale pozostaje kwestia który jest godny uwagi.
Czy ktoś kojarzy jaka firma produkuje te czujniki na pierwszy montaż? Cena oryginału 427zł, zamienników powyżej 200zł jest sporo ale pozostaje kwestia który jest godny uwagi.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Podepnę się pod temat.
Mam podobny problem – p0328, czujnik spalania stukowego. Oddałem auto do warszatu, zakupili czujnik, zamontowali. Problem w tym, że lampka check engline ciągle się zapala. Zapala się, kasuję błąd i po pewnym czasie znowu się zapala.
Wadliwość czujnika już teraz wykluczam – w końcu jest nowy. Co może być jeszcze problemem? Wiązka do ECU?
Mam podobny problem – p0328, czujnik spalania stukowego. Oddałem auto do warszatu, zakupili czujnik, zamontowali. Problem w tym, że lampka check engline ciągle się zapala. Zapala się, kasuję błąd i po pewnym czasie znowu się zapala.
Wadliwość czujnika już teraz wykluczam – w końcu jest nowy. Co może być jeszcze problemem? Wiązka do ECU?
- Od: 19 mar 2017, 23:36
- Auto: Mazda 3 BK, 2004, 1.6 105KM
Ja jestem w trakcie wymiany na zamiennik zobaczymy jaki efekt