Cześć,
Chciałbym opisać swój przypadek, silnik zaczął nierówno pracować, wzrosło spalanie do 12 litrów na gazie, auto nie miało mocy, dodatkowo wyskoczył mi błąd P0300. Wymieniłem świece i nic to nie dało.
Następnie sprawdziłem ciśnienie i okazało się, że na 2 i 4 cylindrze mam tylko po 5 barów, dodatkowo tzw. "próba olejowa" ewidentnie wskazała na problem z zaworami.
Przebieg 210 tys. (na gazie 90 tys)
Mazda 3 1.6 (105 KM) + LPG
Auto zostawiłem u mechanika i jutro zdejmie głowicę i powie mi, ile to będzie kosztować.
Czy ktoś z Was robił podobną naprawę? Bo wyczytałem, że koszt naprawy oscyluje w granicach 2000-3000 zł
Z góry dzięki za odpowiedź
Błąd P0300 – Mazda 3 1.6 + LPG (zawory)
Strona 1 z 1
Pewnie już wiesz ile to będzie kosztować, więc podziel się informacją ile taka przyjemność kosztuje w Białymstoku, bo sam jestem w podobnym problemie, głowica pojechała i czekam na wyrok.
Koszt, no to zależy pewnie od tego ile zaworów/gniazd będzie do regeneracji (szlifowania), sama głowica to pewnie koszt kilkuset złotych, myślę tak do 500, bo prócz szlifowania gniazd i zaworów trzeba jeszcze sprawdzić szczelność, splanować głowicę itd. Przy montażu nowa uszczelka pod głowicę, pewnie regulacja luzów i takie tam. Sam mechanik też swoje zarobić musi więc pewnie przedział 1000-2000 jest bardzo realny, wszystko zależy ile się narobi mechanik i na ile będzie rzetelny w ocenie ile powinien za swoją pracę zainkasować.
Update 15.06.2016
No w moim przypadku koszt regeneracji głowicy (gniazda i zawory wydechowe) z robocizną wyszło 1300,– więc wydaje się to być sensowna kwota, biorąc pod uwagę obszar prac.
Koszt, no to zależy pewnie od tego ile zaworów/gniazd będzie do regeneracji (szlifowania), sama głowica to pewnie koszt kilkuset złotych, myślę tak do 500, bo prócz szlifowania gniazd i zaworów trzeba jeszcze sprawdzić szczelność, splanować głowicę itd. Przy montażu nowa uszczelka pod głowicę, pewnie regulacja luzów i takie tam. Sam mechanik też swoje zarobić musi więc pewnie przedział 1000-2000 jest bardzo realny, wszystko zależy ile się narobi mechanik i na ile będzie rzetelny w ocenie ile powinien za swoją pracę zainkasować.
Update 15.06.2016
No w moim przypadku koszt regeneracji głowicy (gniazda i zawory wydechowe) z robocizną wyszło 1300,– więc wydaje się to być sensowna kwota, biorąc pod uwagę obszar prac.
- Od: 16 gru 2011, 20:07
- Auto: Mazda 3 (BK) 2004
1.6 l 105 KM Z6-VE
Koszt regeneracji głowicy (gniazda i zawory) + dodatkowo wymiana poduszki silnika to koszt 1550 zł po znajomości
Niestety, ale z racji tego, że nasze auta pracują na łańcucha to rozebranie silnika jest utrudnione, co zwiększa koszt
Dodatkowo mniej więcej, co 60-70 tys km ten problem będzie występował ze względu na instalację LPG i co za tym idzie wyższą temperaturę spalania, która powoduje wypalanie gniazd zaworowych
Niestety, ale z racji tego, że nasze auta pracują na łańcucha to rozebranie silnika jest utrudnione, co zwiększa koszt
Dodatkowo mniej więcej, co 60-70 tys km ten problem będzie występował ze względu na instalację LPG i co za tym idzie wyższą temperaturę spalania, która powoduje wypalanie gniazd zaworowych
- Od: 29 cze 2013, 09:31
- Auto: Mazda 3 / 1.6 benzyna / 2005 r.
Strona 1 z 1