Czy zapalanie się (czasem po odpaleniu przez jakiś czas się nie zapala) kontrolki check engine może świadczyć o uszkodzonym czujniku spalania stukowego, czy raczej świeciłaby w takim przypadku stale, a przyczyny szukać gdzie indziej?
Świece nie wykazują optycznych oznak zużycia. Cewek nie wiem jak sprawdzić a co jeszcze może być przyczyną? wtryski....nie wiem. Bylem tydzień temu u znajomego, który podpiął mi autko do interfejsu, skasował błąd "wysoka wartość czujnika spalania stukowego" czy jakoś tak, ale nie zapisałem kodu błędu. Paliwo leję 95, ale po tym błędzie zatankowałem 100-oktanowy Shell VPower Nitro, aby wykluczyć przynajmniej słabą jakość paliwa powodującą spalanie stukowe, ale po kilku dniach nic się nie zmieniło. Jutro zapewne kupie świece (sam zrobiłem na nich 15tys a nie wiem kiedy i czy były wcześniej wymieniane) i spróbuję zamienić.
Jak ewentualnie sprawdzić działanie czujnika (mam multimetr) bez demontażu kolektora?
Miałem nadzieję, że takie elementy się w Madzi nie psują, a tu małe rozczarowanie