Cześć,
jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałem się przywitać. Nazywam się Łukasz i od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Mazdy 3 hatchback po lifcie z roku 2006, wersja Active 1.6 benzyna.
No to do rzeczy – jakieś dwa tygodnie temu zaświeciła mi się kontrolka check engine, prawdopodobnie w momencie duszenia samochodu w korkach. Po kilku dniach "przeleciałem" go po wrocławskich ulicach nie tyle szybko co na wysokich obrotach, zaparkowałem na osiedlu, po godzinie wszedłem do samochodu i kontrolka już się nie świeciła. Po kilku następnych dniach znów taka sama sytuacja, samochód przyduszony w korkach – kontrolka świeciła się dwa dni, później trasa, wysokie obroty i kontrolka zgasła. Wczoraj znów się zaświeciła, dzisiaj rano trasa – wysokie obroty i zgasła.
Do mechanika jestem umówiony dopiero na wtorek i tu moje pytanie raczej w stylu – czy ktoś się spotkał z czymś podobnym? Czy może niewłaściwie użytkuję samochód czasem obniżając prędkość na ~20km/h i nie redukując trzeciego biegu. Wcześniej jeździłem cały czas na niskich obrotach, ale poczytałem kilka wątków na forum i wywnioskowałem, że najlepiej zmieniać biegi na około 3tys. obrotach i tego staram się trzymać, na mieście czasem zapominam się i jak mocno zwolnię to dalej go cisnę na tej "trójce".
Mazda 3 – zaświeca się i gaśnie check engine
Strona 1 z 1
Co do stylu jazdy to nie zaleca się ani jazdy na zbyt wysokim biegu (niska prędkość) ani zbyt niskim biegu (wysoka prędkość). Musisz wsłuchać się w silnik i jak czujesz, ze ma problemy np z przyspieszaniem tzn. ze masz zły bieg wrzucony. Jest to również niebezpieczny styl jazdy, uniemożliwia Ci to rozsądne przyspieszenie w sytuacji kryzysowej i dzwon gotowy. Musisz odczytac kod błedu. Przyczyn moze byc wiele.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Strona 1 z 1