Mazda3 1.6 PB Miękki wpadający pedał sprzęgła w podłoge
Strona 1 z 1
Witam mam pytanie odnosnie sprzegła.Auto stało ok miesiaca w komisie wiadomo jakie byly mrozy.Zjawił sie klijent mazda odpalila ale nie ma sprzegła pedał wpada w podłoge co to moze byc .Mazda 3 1.6 benzyna.Pozdrawiam
-
tomiko55
Ogólnie w tym aucie nie ma takiej możliwości, że jak się zużyje sprzęgło to pedał wpada. Sterowanie sprzęgłem jest poprzez płyn hamulcowy. Tak jak kolega wyżej pisze, albo nie ma płynu hamulcowego w układzie ( może nawet hamulców), albo raczej uszkodzony siłownik sprzęgła ( wysprzęglik). Ewentualnie układ hamulcowy i sprzęgła jest zapowietrzony.
To twoje auto wstawione do komisu czy chcesz kupić auto z komisu?
To twoje auto wstawione do komisu czy chcesz kupić auto z komisu?
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
To ja tylko wtrącę, że ostatnio jak byłem w ASO na przeglądzie to mi wymienili ten siłownik sprzęgła za free, bo powiedzieli, że jest akcja wymiany. Wymieniają, bo te wadliwe potrafią cieknąć.
Może to to:P
BTW przez kilkanaście kilometrów sprzęgło było tak słabe, że myślałem, że zepsuli. Ale na szczęście się wyregulowało.
Może to to:P
BTW przez kilkanaście kilometrów sprzęgło było tak słabe, że myślałem, że zepsuli. Ale na szczęście się wyregulowało.
pewnego poranka pedał sprzęgła zrobił się miękki, wpadał w podłogę i łapał na samym końcu. Płynu hamulcowego nie brakowało, ale odkręciłem śrubę odpowietrzającą, nadepnąłem kilka razy, dolałem wylany płyn i sprzęgło wróciło do normy. Po 2 tygodniach powtórka, tym razem słabsze objawy i sprzęgło poprawiło się po krótkiej jeździe. Pompa sprzęgła nie ciekła, ale mechanik zdiagnozował ją do wymiany. Wysprzęglik podobno ok. Namęczył się z wymianą pompy (podobno trudna operacja), kupił niestety zamiennik AKUSAN LCC (jedyne co było w magazynie). Odebrałem furę, objaw powtórzył się. Mechanik zdziwiony, nie ma pomysłu co dalej.
Może ktoś z forum ma?
Może ktoś z forum ma?
układ po wymianie pompki był odpowietrzany, płyn uzupełniony. Przez 2 miesiące było ok. Od kilku dni, kilkugodzinnym przestoju pedał robi się bardziej miękki, ma większy luz początkowy. Po przejechaniu kilku km utwardza się. Kilka dni i codziennie to samo. Po 2 dniach postoju nie ma pogłębienia zmiękczenia. Generalnie nie ma tragedii, bo to bardziej miękkie sprzęgło nawet fajniej działa, ale jest dyskomfort, że to nie jest normalna sytuacja i za chwilę może wpaść w podłogę. Za tydzień oddaję furę do konserwacji podwozia, to poproszę o sprawdzenie, albo nawet zalanie układu nowym płynem.
Strona 1 z 1