Mazda 3, 2004r, problem z silnikiem

Postprzez rafalsp » 1 paź 2013, 10:10

Kłopot pojawił się znikąd. Ponad 5 lat bezawaryjnej jazdy. Jedynie koszty eksploatacji, auto na corocznych przeglądach serwisowych – ostatni w marcu.

Autko to Mazda 3 z 2004 roku, benzyna, silnik 1,6.

Na weekendzie schodzę sobie jak codziennie do auta na parkingu, odpalam (bez żadnego problemu) i ruszam. I po kilku metrach słyszę cichy gwizd. Myślałem, że to jakieś inne auto, więc nie zwróciłem uwagi, ale po kolejnych kilkunastu metrach gwizd robi się głośniejszy i wtedy zorientowałem się że to z mojego silnika. Zatrzymałem się, a dźwięk robi się coraz bardziej metaliczny. Cofnąłem szybko na parking, zgasiłem. Sprawdziłem poziom oleju – manetka suchutka – zero oleju.

Nie zapaliła mi się kontrolka oleju, olej uzupełniany był na przeglądzie w marcu. Auto odholowałem do serwisu Mazdy, ale mam mieszane uczucia – mam wrażenie, że ściągną grubą kasę, może warto dać do jakiegoś standardowego serwisu, niekoniecznie oficjalnego, autoryzowanego i co tu ukrywać, mocno drogiego. Stąd też ta konsultacja.

Jak może teraz wyglądać naprawa takiej usterki? Jak poważny może to być problem? Auto dzień wcześniej jeździło bez zarzutu. Na tym "gwiździe" przejechałem kilkanaście metrów na niskich obrotach. Nie zauważyłem jakiegoś kłopotu z dynamiką jazdy.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi!
rafalsp

Postprzez Grzegorz K » 2 paź 2013, 23:15

A gdzie się podział olej ?? Od marca nie sprawdzałeś poziomu ?? Silnik suchy ?? Została plama po aucie ??
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 20:38
Auto: Mazda 3 BK 2005 HB Y6

Postprzez AndrzejCarpasja » 2 paź 2013, 23:52

A pamiętasz może , czy po przekręceniu kluczyka, zanim odpaliłeś motor, kontrolka oleju paliła się na czerwono?A jeżeli tak , to czy zgasła po uruchomieniu silnika?
Szukasz dobrego i sprawdzonego samochodu? Dobrze trafiłeś!
http://www.carpasja.com +48 662 04 96 98 andrzej@carpasja.com
Firma

Od: 31 paź 2011, 21:22
Auto: 323 BF GTX 4x4 1,6 T 140 KM 1988 r
Subaru WRX STI 1998 300 KM