problem z odpaleniem
Strona 1 z 1
Witam, mam problem z odpaleniem swojej madzi, sprawa wygląda tak iż po przekręceniu kluczyka kontrolki świecą dobrze, a niestety autko nie odpala, myslałem ze to akumulator, tak nawet mi podpowiedział gość z pomocy drogowej jak mi pomagał ją odpalic, odpaliła jeżdziłem pół dnia, zakupiłem akumulator, wymieniłem, kręciła dalej, i niestety teraz znowu niekręci, te same objawy , z tym że już wiem (po fakcie i wydaniu 300zł na aku) że to nie jest jego wina, więc może ktoś się już spotkał z czymś takim? moja myśl jeszcze jest taka że może rozrusznik, automat, ale widze że na forum jest temat też kostki przy stacyjce,że to nie łączy, niestety nie mam drugiego kluczyka żeby spróbować czy nim odpali, jeżeli ktoś z Was miał takie problemy z trójka to prosze o radę jak to rozklinić, Pozdrawiam i Życzę Wesołych Swiąt
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
i dodam jeszczeże ruszanie kierownicą w dół i w górę i wysuwanie jej nc nie daje, jak też ruszanie na boki kluczykiem w stacyjce. Wiec.....? chyba to nie ta kostka, chyba że już się całkiem rozpadła, i jeszcze jedno, po przekreceniu kluczykiem jest takie pyknięcie, tak jakby ten automat w rozruszniku, może to i on, może się tak ustawił rozrusznik że ni groma, trzeba by było ja pociągnąć lub popchać żeby wykluczyc lub nie rozrusznik, jak radzicie?
sprawdzali mi w warsztacie, twierdzili że jest ok, chba by się zapalała lampka od ładowania o ile jest, ale jakby się rozladował to raczej ani światła by nie działały, ani kontrolki, a to wszystko działa dobrze.
To pyknięcie to przekaźnik ,mozna wyjąć i styki przeczyścic
30A włączik zapłonu z przodu koło aku -masz w instrukcji
ok, dzięki, ale to dopiero po Swiętach luknę, na szczęście jest drugie auto którym można wyjechać, bo moja madzia coś mnie zawodzi, a takądobra opinię ma ta marka, a w ciągu trzech miesięcy już sporo miałem w niej usterek, narazie drobne, ale...... jakby jeszcze coś komuś wpadło do głowy to proszę o odzew, narazie dzieki za te rady.jest jeszcze kwestia immobilaizera, może on blokuje, może, siedzę i kombinuję, mam o czym mysleć w te Swięta 
Witam, byc może udało mi się naprawić auto, w skrzynce bezpieczników tej głownej, odpiąłem centralną kostkę z przewodami i podpiąłem ją jeszcze raz i auto odpaliło i narazie jest ok, zobaczymy jak długo i czy to to było przyczyną że coś nie łaczyło tylko, się okaże, ale oby to był jedyny powód.
no i nacieszyłem się dobrym autem, znowu wystąpił problem z odpalaniem, tym razem wyjęcie wiązki nie pomogło, nie odpaliła,objawy takie same jak na początku, tylko prawidłowej diagnostyki jak narazie nie ma, dopiero po godzinie po ponownej próbie odpaliła, i bądż tu mądry, w czwartek jedzie do serwisu, zobaczymy co znajdą, podejżewają przewód masy, rozrusznik, lub stacyjkę.
i jeszcze jedna uwaga, to "coś" przepala mi końcówkę mocy w radiu, tzn dopiero co odebrałem radio po wymianie końcówki mocy, grało ok, głośność była, ale już znowu jej nie ma, także pewnie znowu się przepaliła, do szału mnie doprowadza juz ten samochód, macie jakieś poglądy na tą końcówkę? co to może być, za duże napięcie? tylko czemu wszystko inne dziala, klima,podświetlenie, nawiewy, tylko w radiu przepala końcówkę.
To jestem po wizycie w aso , i wnioski.... teoretycznie wyszło im ze jest ok, po podłączeniu do kompa nic nie wykazało, kostka w stacyjce ok, immo ok, masy poczyścili, kable od rozrusznika poczyścili , rozrusznik podobno kręci ok,i trzeba teraz czekac na wnioski praktyczne... , narazie jeżdzi ok, radio gra,a jak długo?, stwierdzili że jak się to stanie to znaczy że trzeba będzie zajrzeć do rozrusznika. ale u nich ceny to kosmiczne, więc wrazie czego to poszukam tańszego warsztatu.
Strona 1 z 1