Panowie nie ogarniam!!
Chciałem sprawdzić stan oleju w swojej Mazdzie 3 1,6 16v , po wyjeciu przed wytarciemmiałm miedzy L a F, wsadzam wyjmuje i nie mam w ogóle, odpaliłem silnik, kontrolka sie nie pali, silnik sie nie przegrzewa, włozyłem ponownie bagnet cały w oleju, nie ogarnima najgorsze jest to ze nie wiem jaki olej dolać chociaż litr, ponieważ była serwisowana w Niemczech, ma co prawde plakietke Mazdy ale nie wiem czy dolweali olej mazdowski czy nie. Czy moge dolać jakiegoś pół syntetyka chociaz na przejechanie 7 tysiecy km?? Prosze o pilną pomoc ponieważ jutro musze wyjechac w trase na 5 tys km.
Brak oleju na bagnecie
Strona 1 z 1
Dolanie litra dobrego oleju nie powinno negatywnie wpłynąć na pracę silnika.
Najlepiej dolej jakiś 5W30 klasy SL a jak dojedziesz to wymień całość.
Wcześniej jednak sprawdź jeszcze raz dokładnie stan. Może źle włożyłeś bagnet i gdzieś w rurce się lekko skrzywił przy wkładaniu albo nie doszedł do końca i źle pokazał stan?
Najlepiej dolej jakiś 5W30 klasy SL a jak dojedziesz to wymień całość.
Wcześniej jednak sprawdź jeszcze raz dokładnie stan. Może źle włożyłeś bagnet i gdzieś w rurce się lekko skrzywił przy wkładaniu albo nie doszedł do końca i źle pokazał stan?
Strona 1 z 1