Mazda 3 2.0 BK USA – Problem z odpaleniem

Postprzez Ostr_Y » 8 kwi 2010, 16:10

Witam,
tak jak w temacie mam problem z odpaleniem ale zacznijmy po kolei:
1. autko stało w garażu dłużej nie palone (ponad 2 miesiące).
2. akumulator padł, podmieniłem z drugiego auta.
3. kontrolki, elektryka, elektronika działa.
4. po przekręceniu kluczyka słychać jedynie kleknięcia ( nie wiem czy to rozrusznik czy co bo zawsze paliła od ręki i nie zwracałem na to uwagi:).
5. naładowałem akumulator mazdy i zainstalowałem z powrotem w aucie, objawy przy zapalaniu takie same jak na aku z drugiego auta czyli tylko klekot.

Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i pomysły.
A i próbowałem użyć "szukaj" na forum ale nie działa jeśli był już temat to proszę o linka.
Początkujący

Od: 12 lut 2008, 17:53

Postprzez emilioestewez » 8 kwi 2010, 17:30

Wrzuć 5-teczkę i na załączonym biegu pchij furę parę razy mocniej przód/tył. Po tym wsiądź i spróbuj zakręcić rozrusznikiem.
emilio
Forumowicz

Od: 18 maja 2009, 18:16
Auto: speed3 '08

Postprzez michald » 8 kwi 2010, 19:42

Swego czasu, w moim poprzednim autku, przy podobnym problemie – pomogło puknięcie czymś w rozrusznik. Z tego co słyszałem przyczyną czegoś takiego było zawieszenie się szczotek.
Forumowicz

Od: 21 lut 2010, 16:51
Auto: Mazda 3 BM 2.0AT SkyEnergy 2014

Postprzez Krisek » 9 kwi 2010, 18:51

Puknij w rozrusznik jak kolega pisal :)

Ja w swojej wymienialem rozrusznik bagetal 85tys km ... :)

Idzie zrobic samemu jesli masz klucze i troche zdolnosci mechanicznych
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez milocha » 12 kwi 2010, 09:18

Miałem to samo 3 miesiące temu, styki kabla do rozrusznika był zabrudzony.
Wzieli mnie na lawet i pojechalem do mojego speca od mazda, na komputerze nic nie było widać, wszystko wykazywało że działa poprawnie.
Tylko że nie palił. Tak jak pisałęś przekrecasz kluczyk, słychać tylko "cyk" i tyle.
Początkujący

Od: 27 kwi 2009, 20:54

Postprzez Ostr_Y » 29 kwi 2010, 20:33

Witam, ponownie dzieki za wszelkie sugestie, zabieram się ponownie za odpalenie Madzi (bo juz mi się serce kroi że stoi tak długo :( ). Skłaniam się ku przeczyszczeniu styków rozrusznika bo wyczytałem że to popularna usterka. Prosiłbym tylko kogoś w temacie o zamieszczenie zdjecia z dokładną lokalizacją rozrusznika bo z mechaniką nie mam za wiele wspolnego <glupek2> bo chyba samo oczyszczenie rozumie przez odpiecie kabelkow i użycie wd-40 ?? :) .
Początkujący

Od: 12 lut 2008, 17:53